Kaszotto z kurkami

Kaszotto z kurkami

Kaszotto z kurkami to doskonała, rozgrzewająca alternatywa dla klasycznego risotto. Wykorzystuje kaszę, którą wielu z nas dobrze zna z dzieciństwa i którą doceniamy za korzystne właściwości zdrowotne. Za wyjątkowy smak dania odpowiadają dodatki – aromatyczne, sezonowe kurki i bogata paleta przypraw. To propozycja na wyjątkowy, rodzinny obiad lub uroczysty wieczór, który zaskakuje niebanalnym smakiem i elegancką formą podania. Kaszotto z kurkami to danie, które wyróżnia się na tle tradycyjnych potraw kuchni polskiej, a jednocześnie doskonale wpisuje się w jej klasyczne smaki.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy owsianej
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1-2 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 250 g świeżych lub 300 g mrożonych kurek
  • 250-300 g pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz
  • 100 g parmezanu + do podania
  • oliwa

Kaszotto z kurkami – jak zrobić?

  1. Kurki oczyszczamy pędzelkiem, większe grzyby kroimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Oprószamy solą i szklimy na oliwie.
  2. Wsypujemy kaszę i smażymy kilka minut.
  3. Wlewamy połowę bulionu, mieszamy i gotujemy na małym ogniu.
  4. Po odparowaniu dodajemy kurki i smażymy chwilę, wlewamy resztę bulionu.
  5. Doprawiamy do smaku i gotujemy na małym ogniu do miękkości kaszy, od czasu do czasu podlewając wodą.
  6. Dodajemy starty parmezan i przekrojone na pół pomidorki.
  7. Posypujemy parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.

Kaszotto z kurkami – dodatkowe informacje

Można wykorzystać inną kaszę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kaszotto z kurczakiem i warzywami
Następny przepis: Kasztany mięsne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode