Kaszotto z kurkami
Kaszotto z kurkami to doskonała, rozgrzewająca alternatywa dla klasycznego risotto. Wykorzystuje kaszę, którą wielu z nas dobrze zna z dzieciństwa i którą doceniamy za korzystne właściwości zdrowotne. Za wyjątkowy smak dania odpowiadają dodatki – aromatyczne, sezonowe kurki i bogata paleta przypraw. To propozycja na wyjątkowy, rodzinny obiad lub uroczysty wieczór, który zaskakuje niebanalnym smakiem i elegancką formą podania. Kaszotto z kurkami to danie, które wyróżnia się na tle tradycyjnych potraw kuchni polskiej, a jednocześnie doskonale wpisuje się w jej klasyczne smaki.
admin
Składniki:
- 1 szklanka kaszy owsianej
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1-2 szklanki wody
- 1 cebula
- 250 g świeżych lub 300 g mrożonych kurek
- 250-300 g pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz
- 100 g parmezanu + do podania
- oliwa
Kaszotto z kurkami – jak zrobić?
- Kurki oczyszczamy pędzelkiem, większe grzyby kroimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Oprószamy solą i szklimy na oliwie.
- Wsypujemy kaszę i smażymy kilka minut.
- Wlewamy połowę bulionu, mieszamy i gotujemy na małym ogniu.
- Po odparowaniu dodajemy kurki i smażymy chwilę, wlewamy resztę bulionu.
- Doprawiamy do smaku i gotujemy na małym ogniu do miękkości kaszy, od czasu do czasu podlewając wodą.
- Dodajemy starty parmezan i przekrojone na pół pomidorki.
- Posypujemy parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.
Kaszotto z kurkami – dodatkowe informacje
Można wykorzystać inną kaszę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kaszotto z kurczakiem i warzywami
Następny przepis: Kasztany mięsne