Kaszotto z kurczakiem i warzywami

Kaszotto z kurczakiem i warzywami

Kaszotto z kurczakiem i warzywami to danie, które na stałe powinno zagościć w repertuarze każdego smakosza. To połączenie smaku i zdrowia, które jest idealne na każdą porę roku. Polska kasza, soczysty kurczak i pełne witamin warzywa – to połączenie nie tylko smakuje wyśmienicie, ale jest też niezwykle wartościowe dla naszego organizmu. Kaszotto, podobnie jak risotto, jest daniem bardzo sycącym, a jednocześnie lekkim i łatwym do zrobienia. Zaskocz swoich bliskich i zaserwuj im to oryginalne danie, które na pewno zachwyci każdego miłośnika polskiej kuchni.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1/3 pora
  • 2 garści papryczek padrón
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 szklanki bulionu*
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki suszonego czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • * użyłam bulionu wołowego

Kaszotto z kurczakiem i warzywami – jak zrobić?

  1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy ją solą, pieprzem, tymiankiem, czosnkiem oraz curry, dodajemy 2 łyżki oliwy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do lekkiego zamarynowania.
  2. Marchewkę oraz por kroimy w drobną kostkę. Kawałki kurczaka smażymy na delikatnie złoty kolor i odkładamy na talerzyk.
  3. Na tej samej patelni szklimy na maśle pora, a następnie dodajemy marchewkę. Kolejno dodajemy suchą kaszę gryczaną i smażymy przez chwilę, aż ta wchłonie cały tłuszcz. Na patelnię dodajemy także kurczaka, zalewamy całość bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 10 – 12 minut (do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn).
  4. Na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i dodajemy papryczki padrón. Smażymy je przez około 3 – 4 minuty (kilka razy mieszając lub potrząsając patelnią). Usmażone posypujemy delikatnie solą oraz pieprzem. Papryczki po usmażeniu kurczą się i mogą nabrać białawej lub lekko brązowej barwy. Podajemy je w całości, jemy razem z pestkami trzymając za ogonek.
  5. Na sam koniec doprawiamy kaszotto solą, pieprzem i natką pietruszki. Danie wykładamy na talerze, a na wierzchu układamy papryczki padrón.

Kaszotto z kurczakiem i warzywami – dodatkowe informacje

Kaszotto z kurczakiem to smaczne i sycące danie, które można jeszcze bardziej urozmaicić. Jednym z pomysłów jest dodanie tartego sera. Wspaniale sprawdzą się do tego parmezan oraz ser bursztynowy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kasztanki orzechowo-rumowe
Następny przepis: Kaszotto z kurkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode