KASZOTTO Z KASZY PĘCZAK Z GRZYBAMI
Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na wyjątkowy sposób na przygotowanie pysznego kasza pęczak z grzybami. To danie jest idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy poszukują ciekawych, pożywnych i łatwych w przygotowaniu posiłków. Kaszotto z kaszy pęczak łączy w sobie aromatyczne smaki natury z delikatnością i kremowością typową dla tradycyjnego risotto. Ta alternatywa risotto to połączenie zdrowej, staropolskiej kaszy pęczak i leśnych grzybów, tworząc ciepły, sycący posiłek, który na pewno sprosta oczekiwaniom najbardziej wymagających smakoszy. Bez wątpienia, kaszotto z kaszy pęczak to doskonały wybór na rodzinny obiad lub kolację.
admin
Składniki:
- 300 gram grzybów (świeżych, suszonych lub mrożonych)
- 1 cebula
- 1 kostka bulionu grzybowego
- ½ kostki bulionu warzywnego
- 600 mililitrów wody
- 1 szklanka kaszy pęczak (2 torebki)
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki koperku (mrożonego lub świeżego)
- 2 łyżki oliwy
Kaszotto z kaszy pęczak z grzybami – jak zrobić?
- Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie w garnku i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Grzyby pokroić w kostkę i dodać do cebuli z czosnkiem – dusić przez 15 minut. W wodzie rozpuścić kostkę grzybową i warzywną. Do cebuli z grzybami dodać surową kaszę pęczak i zalać przygotowanym bulionem. Doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić do momentu aż kasza będzie miękka. Przed podaniem posypać koperkiem.
KASZOTTO Z KASZY PĘCZAK Z GRZYBAMI – dodatkowe informacje
Pamiętajmy aby gotować kaszotto na małym ogniu i mieszać co jakiś czas aby się nie przypaliło, ewentualnie dolać niewielką ilość wody, jeśli się przypala.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kaszotto gryczane
Następny przepis: Kaszotto z grzybami leśnymi