KASZOTTO Z KASZY PĘCZAK Z GRZYBAMI

KASZOTTO Z KASZY PĘCZAK Z GRZYBAMI

Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na wyjątkowy sposób na przygotowanie pysznego kasza pęczak z grzybami. To danie jest idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy poszukują ciekawych, pożywnych i łatwych w przygotowaniu posiłków. Kaszotto z kaszy pęczak łączy w sobie aromatyczne smaki natury z delikatnością i kremowością typową dla tradycyjnego risotto. Ta alternatywa risotto to połączenie zdrowej, staropolskiej kaszy pęczak i leśnych grzybów, tworząc ciepły, sycący posiłek, który na pewno sprosta oczekiwaniom najbardziej wymagających smakoszy. Bez wątpienia, kaszotto z kaszy pęczak to doskonały wybór na rodzinny obiad lub kolację.

Składniki:

  • 300 gram grzybów (świeżych, suszonych lub mrożonych)
  • 1 cebula
  • 1 kostka bulionu grzybowego
  • ½ kostki bulionu warzywnego
  • 600 mililitrów wody
  • 1 szklanka kaszy pęczak (2 torebki)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki koperku (mrożonego lub świeżego)
  • 2 łyżki oliwy

Kaszotto z kaszy pęczak z grzybami – jak zrobić?

  1. Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie w garnku i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Grzyby pokroić w kostkę i dodać do cebuli z czosnkiem – dusić przez 15 minut. W wodzie rozpuścić kostkę grzybową i warzywną. Do cebuli z grzybami dodać surową kaszę pęczak i zalać przygotowanym bulionem. Doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić do momentu aż kasza będzie miękka. Przed podaniem posypać koperkiem.

KASZOTTO Z KASZY PĘCZAK Z GRZYBAMI – dodatkowe informacje

Pamiętajmy aby gotować kaszotto na małym ogniu i mieszać co jakiś czas aby się nie przypaliło, ewentualnie dolać niewielką ilość wody, jeśli się przypala.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kaszotto gryczane
Następny przepis: Kaszotto z grzybami leśnymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode