Kaszotto z grzybami leśnymi

Kaszotto z grzybami leśnymi

„Kaszotto z grzybami leśnymi” to zapierające dech w piersiach danie, które idealnie wpisuje się w jesienne i zimowe dni, kiedy to grzyby są najsmaczniejsze. Połączenie delikatnej, kremowej konsystencji kaszy z intensywnym smakiem grzybów leśnych tworzy prawdziwą symfonię smaków. To danie, które sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na wykwintną kolację. Jest nie tylko pyszne, ale też zdrowe – grzyby są bogate w białko i błonnik, a kasza dostarcza organizmowi niezbędnych węglowodanów. „Kaszotto z grzybami” wciąga swą głębią smaku i dbałością o detale.

Składniki:

  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • 250 g grzybów leśnych
  • 1 l bulionu
  • 150 ml białego wina
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka masła śmietankowego
  • 50 g tartego twardego żółtego sera
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Kaszotto z grzybami leśnymi – jak zrobić?

  1. Podlewamy bulionem gdy kasza wchłonie płyn
    1.
    W głębokiej patelni na łyżce masła klarowanego zeszklić cebulę i czosnek, a następnie dodać kaszę. Wymieszać i wlać wino, gdy wino odparuje wlać szklankę bulionu, wymieszać, gdy kasza wchłonie płyn doleć kolejną porcję bulionu, czynność powtarzać aż kasza będzie miękka.
  2. podsmażamy grzyby
    2.
    Na osobnej patelni podsmażyć na maśle klarowanym pokrojone grzyby (poza sezonem ja używam mrożonych).
  3. Gotowe kaszotto
    3.
    Gdy kasza będzie już miękka należy dodać do niej grzyby, podgrzewać jeszcze kilka minut, doprawić do smaku, dodać masło śmietankowe, ser i pietruszkę.

Kaszotto z grzybami leśnymi – dodatkowe informacje

Jeśli chcemy skrócić czas przygotowania dania, to możemy kaszę namoczyć kilka godzin wcześniej


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: KASZOTTO Z KASZY PĘCZAK Z GRZYBAMI
Następny przepis: Kasztanki orzechowo-rumowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode