Kaszotto z grzybami leśnymi
„Kaszotto z grzybami leśnymi” to zapierające dech w piersiach danie, które idealnie wpisuje się w jesienne i zimowe dni, kiedy to grzyby są najsmaczniejsze. Połączenie delikatnej, kremowej konsystencji kaszy z intensywnym smakiem grzybów leśnych tworzy prawdziwą symfonię smaków. To danie, które sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na wykwintną kolację. Jest nie tylko pyszne, ale też zdrowe – grzyby są bogate w białko i błonnik, a kasza dostarcza organizmowi niezbędnych węglowodanów. „Kaszotto z grzybami” wciąga swą głębią smaku i dbałością o detale.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 200 g kaszy jęczmiennej
- 250 g grzybów leśnych
- 1 l bulionu
- 150 ml białego wina
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka masła śmietankowego
- 50 g tartego twardego żółtego sera
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Kaszotto z grzybami leśnymi – jak zrobić?
-
1.
W głębokiej patelni na łyżce masła klarowanego zeszklić cebulę i czosnek, a następnie dodać kaszę. Wymieszać i wlać wino, gdy wino odparuje wlać szklankę bulionu, wymieszać, gdy kasza wchłonie płyn doleć kolejną porcję bulionu, czynność powtarzać aż kasza będzie miękka. -
2.
Na osobnej patelni podsmażyć na maśle klarowanym pokrojone grzyby (poza sezonem ja używam mrożonych). -
3.
Gdy kasza będzie już miękka należy dodać do niej grzyby, podgrzewać jeszcze kilka minut, doprawić do smaku, dodać masło śmietankowe, ser i pietruszkę.
Kaszotto z grzybami leśnymi – dodatkowe informacje
Jeśli chcemy skrócić czas przygotowania dania, to możemy kaszę namoczyć kilka godzin wcześniej
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: KASZOTTO Z KASZY PĘCZAK Z GRZYBAMI
Następny przepis: Kasztanki orzechowo-rumowe