Kaszotto gryczane

Kaszotto gryczane

Zapraszamy do odkrywania smaku prostych, ale kreatywnych dań z naszej kuchni. Prezentujemy przepis na coś nieco innowacyjnego – Kaszotto gryczane. To danie to nasza interpretacja popularnego risotto, jednak zamiast ryżu używamy pełnej aromatów i smaku kaszy gryczanej. Kompozycja składników tego dań pozwoli ci doświadczyć niecodziennej mieszanki smaków i tekstur. Kaszotto z kaszy gryczanej to doskonała propozycja na rodzinny obiad lub uroczystą kolację. Stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnych dań z kaszy, a jednocześnie jest pożywne i zdrowe. Przekonaj się, jak pyszne i uniwersalne może być to danie!

Składniki:

  • 20 dag palonej kaszy gryczanej
  • 1,5 małej cukinii
  • 1 średnia marchewka
  • 10 dag parmezanu
  • gorący wywar warzywny (około 800 ml)
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Kaszotto gryczane – jak zrobić?

  1. Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej wraz z łyżką masła. Wrzucamy cebulę, podsmażamy przez 1,5 minuty.

    Dodajemy kaszę gryczaną i dokładnie mieszamy przez kolejne 1,5 minuty. Wlewamy po 100 ml wywaru, kolejną porcję dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzedni zostanie całkowicie wchłonięty przez kaszę.

    Cukinię myjemy, przecinamy wzdłuż na pół, a następnie siekamy w talarki. Dodajemy do kaszy po 5-8 minutach od wlania pierwszej porcji wywaru. W czasie smażenia co chwilę dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

    Gdy kasza będzie już niemal miękka, dodajemy obraną i startą na grubych oczkach marchewkę.

    Parmezan ścieramy na grubych oczkach i również dodajemy do kaszy wraz z pozostałym masłem. Mieszamy dokładnie do chwili całkowitego połączenia się składników.

    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kaszotto gryczane – dodatkowe informacje

Zamiast kaszy palonej, można użyć także niepalonej lub pęczaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kaszka kukurydziana na mleku
Następny przepis: KASZOTTO Z KASZY PĘCZAK Z GRZYBAMI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode