Kaszotto gryczane
Składniki:
- 20 dag palonej kaszy gryczanej
- 1,5 małej cukinii
- 1 średnia marchewka
- 10 dag parmezanu
- gorący wywar warzywny (około 800 ml)
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Kaszotto gryczane – jak zrobić?
- Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej wraz z łyżką masła. Wrzucamy cebulę, podsmażamy przez 1,5 minuty.
Dodajemy kaszę gryczaną i dokładnie mieszamy przez kolejne 1,5 minuty. Wlewamy po 100 ml wywaru, kolejną porcję dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzedni zostanie całkowicie wchłonięty przez kaszę.
Cukinię myjemy, przecinamy wzdłuż na pół, a następnie siekamy w talarki. Dodajemy do kaszy po 5-8 minutach od wlania pierwszej porcji wywaru. W czasie smażenia co chwilę dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Gdy kasza będzie już niemal miękka, dodajemy obraną i startą na grubych oczkach marchewkę.
Parmezan ścieramy na grubych oczkach i również dodajemy do kaszy wraz z pozostałym masłem. Mieszamy dokładnie do chwili całkowitego połączenia się składników.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kaszotto gryczane – dodatkowe informacje
Zamiast kaszy palonej, można użyć także niepalonej lub pęczaku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kaszka kukurydziana na mleku
Następny przepis: KASZOTTO Z KASZY PĘCZAK Z GRZYBAMI