Kaszanka z kapustą

Kaszanka z kapustą

Kaszanka z kapustą to tradycyjne polskie danie, które kojarzy się z rodzinnymi spotkaniami i jesienną aurą. Przepełnione smakiem i aromatem, cieszy nie tylko miłośników tradycyjnej kuchni, ale również poszukiwaczy nowych doznań kulinarnych. Chociaż kaszanka sama w sobie jest niezwykle smakowita, dodatek kapusty podkręca jej charakter i dodaje wyjątkowej nuty. Kaszanka z grilla, podobnie jak kiszka, zawiera wiele składników odżywczych, które są korzystne dla zdrowia. Ze względu na swoją prostotę i możliwość dowolnej modyfikacji, jest to idealne danie dla osób ceniących sobie domowe, satysfakcjonujące posiłki.

Składniki:

  • – pół główki kapusty
  • – 2-3 cebule
  • – 2 marchewki
  • – kminek (ziarenka lub mielony)
  • – sól, pieprz do smaku
  • – 4-6 sztuk kaszanek
  • – folia aluminiowa

Kaszanka z kapustą – jak zrobić?

  1. Kapustę szatkujemy, cebule kroimy w kostkę i marchew ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wszystko to mieszamy w misce i dodajemy do smaku kminek, sól i pieprz.
  2. Na folie aluminiową nakładamy garść tej surówki i na to obraną z jelita kaszankę i zawijamy w pakiecik.
  3. Tak przygotowane pakieciki kładziemy na rozgrzanego grilla i robimy do momentu, aż kapusta będzie miękka, ok.30-45min.
  4. Gotowe danie. Smacznego!

Tytuł: Kaszanka z kapustą – dodatkowe informacje

Świeżą kapustę można zastąpić kiszoną według upodobań.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kaszanka z kapustą kiszoną z grilla
Następny przepis: Kaszka kukurydziana na mleku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode