Kaszanka wegańska
Kaszanka, tradycyjny polski produkt, to wykwintne, sycące danie, które zdecydowanie warto umieścić na liście domowych wypieków. Propozycja wegańskiej kaszanki, to dostosowanie klasycznego przepisu do diety roślinnej. Ta unikalna potrawa łączy smak tradycji z dbałością o zdrowie i dobro zwierząt. Wegańska wersja kaszanki jest równie smakowita, jak oryginał, a jej dodatkowym atutem jest fakt, że jest bardziej lekkostrawna. To idealna propozycja dla wszystkich, którzy prowadzą zdrowy tryb życia i są świadomi swojego wyboru żywieniowego. Spróbujcie i przekonajcie się sami, jak pyszna i satysfakcjonująca może być kaszanka wegańska.
admin
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
- 0,5 szklanki wody
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 2 cebule
- 1 łyżka wędzonej czerwonej papryki
- 1 łyżka przyprawy ostrej do grilla
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- Szklanka suchej kaszy manny
- Sól
- Oliwa
- Plastikowa osłonka do wędlin
Kaszanka wegańska – jak zrobić?
- WYKONANIE: Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju ze szczyptą soli. Na patelnię wylać fasolę z zalewą, podgrzać. Wymieszać. Lekko przestudzone fasolę z cebulą przełożyć do miski i zblendować, dodać wodę, suchą mannanę, ugotowaną kaszę, przyprawy. Dosolić. Masę przełożyć do osłonki, zawiązać, kaszankę gotujemy w podłużnej formie około 30 minut. Studzimy.
Kaszanka wegańska – dodatkowe informacje
Podajemy na zimno lub ciepło, np. podsmażamy z cebulą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kasza z suszonymi śliwkami
Następny przepis: Kaszanka z cebulą i jajkami