Kaszanka w kapuście kiszonej

Kaszanka w kapuście kiszonej

Dzisiaj przeprowadzę Państwa przez tradycyjny, śląski przepis na kaszankę w kapuście kiszonej. To ukochane danie wielu Polaków, stanowiące doskonały pomysł na zimowy obiad. Kaszanka, charakteryzująca się swoim bogatym smakiem i aromatem, podana na lekko kwaskowej kapuście kiszonej tworzy istny duet smaków, który uwodzi podniebienia. Kaszanka na kapuście kiszonej, przyrządzana na wiele sposobów, tym razem prezentowana jest w wersji śląskiej, której nie można odmówić. Ciepła, rozpływająca się w ustach kaszanka oraz orzeźwiająca kapusta kiszona to połączenie, które docenią zarówno miłośnicy kuchni śląskiej, jak i wszyscy smakosze szukający kulinarnych przygód.

Składniki:

  • 2 kaszanki
  • 30 dag kapusty kiszonej
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 2 pieczarki
  • 1/2 cebuli
  • 1 pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 szklanki wody
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu
  • pieprz cayenne
  • papryka słodka
  • papryka słodka
  • szczypta cukru

Kaszanka w kapuście kiszonej – jak zrobić?

  1. Boczek pokroić w kostkę, cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę, kapustę kiszoną poszatkować. Czosnek obrać, pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę podsmażyć boczek, dodać cebulę, zeszklić.
  3. Do boczku i cebuli dodać kapustę i pieczarki, wymieszać. Wlać wodę dodać ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, liść laurowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać, dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
  4. Gdy kapusta kiszona będzie już prawie miękka to przyprawić ją do smaku i dodać pokrojonego pomidora, wymieszać, dusić pod przykryciem.
  5. Gdy kapusta będzie miękka a pomidory się rozpadną to włożyć kaszankę.
  6. Kaszankę przykryć kapustą i chwilkę dusić pod przykryciem ok. 6-7 min. Kaszanki nie mieszać aby się nierozpadła.
  7. Najlepiej smakuje z ziemniakami.
  8. Smacznego!

Kaszanka w kapuście kiszonej – dodatkowe informacje

Ja nie solę tej potrawy gdyż kapusta i boczek są wystarczająco słone.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kaszanka z cebulą i jajkami
Następny przepis: Kaszanka z kapustą kiszoną z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode