Kaszanka mojej babci
Przepis na kaszankę mojej babci to połączenie tradycji i smaku, które przenosi nas na chwilę do kuchni pełnej domowych aromatów. To autentyczna potrawa, której smak przetrwał pokolenia. Nasz rodzinny przepis na kaszankę własnej roboty wyróżnia się autentycznością smaku, który zawdzięcza starannie dobranym, najwyższej jakości składnikom. Uwielbiana przez wszystkie pokolenia naszej rodziny, ta kaszanka domowej roboty jest symbolem naszych rodzinnych spotkań i świąt. Czy jest coś lepszego niż upieczenie domowej kaszanki według tradycyjnych przepisów? Nasz przepis na kaszankę to dowód na to, że tradycyjne smaki są zawsze na czasie.
admin
Składniki:
- 2 kg kaszy jęczmiennej
- 1 litr świeżej krwi
- 0,5 kg wątróbki wieprzowej
- 5 metrów jelita wieprzowego
- głowizna
- sól i pieprz do smaku
- 5 ząbków czosnku
- liście laurowe
- ziele angielskie
Kaszanka mojej babci – jak zrobić?
- Głowiznę, watróbki i skórki wieprzowe zamoczyć w wodzie i dodać przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy i sól do smaku. Gotować na małym ogniu do miękkości. Przecedzić i zachować wywar, którym ugotujemy kaszę.
- Mięso zmielić przez maszynkę, dodać krew, kaszę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.
- Do maszynki wetkniętej końcówką do nabijania kiełbasy, wetknąć oczyszczone jelita. Nabić i formować dowolną wielkość kaszanki.
- W dużym garnku zagotować wodę z solą. Wrzucić kaszankę i parzyć przez 30 minut, nie gotować.
Słowa kluczowe: kaszanka własnej roboty, kaszanka domowej roboty, domowa kaszanka przepisy, kaszanka domowa przepisy, kaszanka domowa przepis
Kaszanka mojej babci – dodatkowe informacje
1) Polecam białą kaszankę bez krwi.
2) Podawać z musztardą
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kasza perłowa z warzywami
Następny przepis: KASZA Z ZIEMNIAKAMI I SKWARKAMI