Kasza perłowa z warzywami

Kasza perłowa z warzywami

Przepis na kaszę perłową z warzywami to zdrowa i pożywna propozycja na obiad dla całej rodziny. Ten lekki i sycący posiłek jest doskonałym urozmaiceniem codziennego menu. Kasza perłowa, bogata w białko, błonnik i kompleks witamin B, połączona z dowolnymi świeżymi warzywami, stanowi pełnowartościowy posiłek, który dodatkowo przypadnie do gustu roślinożercom. Sprawdzi się jako samodzielne danie, ale doskonale też komponuje się z innymi składnikami, gdy chcemy przygotować coś wyjątkowego. Ten przepis pokochają wszyscy, którzy cenią prostotę, wygodę i zdrowie na talerzu.

Składniki:

  • 250g kaszy perłowej
  • 1 średnia cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól, pieprz, czosnek

Kasza perłowa z warzywami – jak zrobić?

  1. Warzywa umyć, cukinię i paprykę pokroić w kostkę i ugotować we wrzątku. Kaszę perłową ugotować.
  2. Następnie warzywa wymieszać z kaszą i podsmażyć na wcześniej polaną oliwą z oliwek patelni.
  3. Dodać według uznania zmiażdżony czosnek, pieprz i sól. Udekorować listkami bazylii.

Kasza perłowa z warzywami – dodatkowe informacje

Można również dodać inne ulubione warzywa, np. fasolkę szparagową, pomidora, bakłażana, szpinak itp.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: KASZA PĘCZAK Z WARZYWAMI
Następny przepis: Kaszanka mojej babci

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode