KASZA PĘCZAK Z WARZYWAMI
Kasza pęczak z warzywami to smaczny, pożywny oraz zdrowy zestaw na obiad czy kolację. Często zapomina się o wartościach odżywczych kaszy pęczak, a szkoda! Ta pełnoziarnista kasza jest doskonałym źródłem błonnika, a jej delikatny, orzechowy smak doskonale komponuje się z różnego rodzaju dodatkami. W tym przepisie kasza pęczak jest podawana z mnóstwem soczystych, pachnących warzyw, tworząc danie, które jest nie tylko sycące, ale także niezwykle kolorowe i apetyczne. To doskonały wybór dla tych, którzy szukają zdrowych, a jednocześnie smacznych propozycji na obiad. To danie, które z pewnością pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci.
admin
Składniki:
- 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka), indyka lub innego ulubionego mięsa gulaszowego
- 1,5 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak (ilość zależy od ilości dania, które chcesz ugotować)
- 1 bakłażan
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- kawałek białej części pora
- 1 marchewka
- 4-6 sztuk pieczarek
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 litr bulionu
- Przyprawy: 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, po łyżeczce: tymianku, oregano, estragonu, bazylii, chili, pieprzu cayenne, słodkiej czerwonej papryki, młotkowanego pieprzu z kolendrą, sól morska ziołowa
- olej rzepakowy tłoczony na zimno
Kasza pęczak z warzywami – jak zrobić?
- Przygotowałam składniki.
- Kasza pęczak.
- Zacznijmy od naszej królowej kaszy. Parokrotnie ją opłukałam i pozostawiłam na godzinę w wodzie. Będzie się wówczas krócej gotować.
- Na niewielkiej ilości oleju zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę. Dodałam plasterki pora i starty czosnek. Lekko posoliłam.
- Następnie wrzuciłam plasterki marchewki.
- Dodałam kawałki czerwonej papryki.
- Po około 3 minutach wsypałam pokrojone w plasterki pieczarki.
- Kolej na kawałki cukinii i bakłażana.
- Wsypałam przyprawy i wlałam szklankę bulionu. Podsmażyłam je przez około 10 minut. Warzywa przełożyłam do miski jak były jeszcze półtwarde.
- Pokroiłam w większą kostkę mięso.
- Podsmażyłam je w niewielkiej ilości oleju. Dodałam liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i słodką paprykę.
- Zmniejszyłam ogień, wlałam bulion i gotowałam przez około 30 minut aż mięso zmiękło. Wsypałam pęczak, przykryłam i gotowałam go do miękkości. W razie potrzeby można dolewać wodę lub bulion.
- Pięknie napęczniał 😉
- Teraz wystarczy wymieszać warzywa z kaszą. Jeśli uznacie, że danie jest za gęste wystarczy podlać jeszcze bulionem.
- Smacznego!
KASZA PĘCZAK Z WARZYWAMI – dodatkowe informacje
Można wykorzystać inne ulubione warzywa, np. kalafior, fasolkę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: kasza manna na mleku z jagodami
Następny przepis: Kasza perłowa z warzywami