KASZA PĘCZAK Z WARZYWAMI

KASZA PĘCZAK Z WARZYWAMI

Kasza pęczak z warzywami to smaczny, pożywny oraz zdrowy zestaw na obiad czy kolację. Często zapomina się o wartościach odżywczych kaszy pęczak, a szkoda! Ta pełnoziarnista kasza jest doskonałym źródłem błonnika, a jej delikatny, orzechowy smak doskonale komponuje się z różnego rodzaju dodatkami. W tym przepisie kasza pęczak jest podawana z mnóstwem soczystych, pachnących warzyw, tworząc danie, które jest nie tylko sycące, ale także niezwykle kolorowe i apetyczne. To doskonały wybór dla tych, którzy szukają zdrowych, a jednocześnie smacznych propozycji na obiad. To danie, które z pewnością pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka), indyka lub innego ulubionego mięsa gulaszowego
  • 1,5 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak (ilość zależy od ilości dania, które chcesz ugotować)
  • 1 bakłażan
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • kawałek białej części pora
  • 1 marchewka
  • 4-6 sztuk pieczarek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 litr bulionu
  • Przyprawy: 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, po łyżeczce: tymianku, oregano, estragonu, bazylii, chili, pieprzu cayenne, słodkiej czerwonej papryki, młotkowanego pieprzu z kolendrą, sól morska ziołowa
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno

Kasza pęczak z warzywami – jak zrobić?

  1. Przygotowałam składniki.
  2. Kasza pęczak.
  3. Zacznijmy od naszej królowej kaszy. Parokrotnie ją opłukałam i pozostawiłam na godzinę w wodzie. Będzie się wówczas krócej gotować.
  4. Na niewielkiej ilości oleju zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę. Dodałam plasterki pora i starty czosnek. Lekko posoliłam.
  5. Następnie wrzuciłam plasterki marchewki.
  6. Dodałam kawałki czerwonej papryki.
  7. Po około 3 minutach wsypałam pokrojone w plasterki pieczarki.
  8. Kolej na kawałki cukinii i bakłażana.
  9. Wsypałam przyprawy i wlałam szklankę bulionu. Podsmażyłam je przez około 10 minut. Warzywa przełożyłam do miski jak były jeszcze półtwarde.
  10. Pokroiłam w większą kostkę mięso.
  11. Podsmażyłam je w niewielkiej ilości oleju. Dodałam liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i słodką paprykę.
  12. Zmniejszyłam ogień, wlałam bulion i gotowałam przez około 30 minut aż mięso zmiękło. Wsypałam pęczak, przykryłam i gotowałam go do miękkości. W razie potrzeby można dolewać wodę lub bulion.
  13. Pięknie napęczniał 😉
  14. Teraz wystarczy wymieszać warzywa z kaszą. Jeśli uznacie, że danie jest za gęste wystarczy podlać jeszcze bulionem.
  15. Smacznego!

KASZA PĘCZAK Z WARZYWAMI – dodatkowe informacje

Można wykorzystać inne ulubione warzywa, np. kalafior, fasolkę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: kasza manna na mleku z jagodami
Następny przepis: Kasza perłowa z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode