Kasza jęczmienna z warzywami i pieczarkami
Wypróbuj ten zdrowy i sycący przepis na kaszę jęczmienną z warzywami i pieczarkami. Może on stanowić zarówno pełnowartościowy obiad, jak i lekki posiłek dla osób dbających o linię. To danie, które pozwoli Ci docenić klasyczną, ale często niedocenianą kaszę jęczmienną. Połączenie kaszy, świeżych warzyw i aromatycznych pieczarek sprawia, że ta potrawa to idealny comfort food, który zaspokoi głód i rozgrzeje w chłodniejsze dni. Ten przepis jest prosty, szybki, a przy tym niesamowicie smaczny. Zachęcamy do jego wypróbowania!
Piotr Zieliński
Składniki:
- kasza jęczmienna – 1 torebka
- warzywa mrożone – 1/2 opakowania
- pieczarki – 6 średnich szt.
- cebula – 1 szt.
- oliwa z oliwek – 1.5 łyżki
- sól – 1 łyżeczka
- sól ziołowa – do smaku
- pieprz czarny mielony – do smaku
- woda – 50 ml.
Kasza jęczmienna z warzywami i pieczarkami – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotować według opakowania z dodatkiem soli ( 1 łyżeczka ). Odcedzić.
- Warzywa ( brokuł, kalafior, marchew ) ugotować ( nie rozgotować ). Mają być chrupkie. Odcedzić.
- Cebulę i pieczarki obrać. Drobno posiekać.
- Cebulkę podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Następnie dodać pieczarki Dolać wody i chwilę gotować, aż woda wyparuje.
- Do kaszy dodać warzywa i pieczarki. Wymieszać i doprawić do smaku solą ziołową i pieprzem.
Kaszka jęczmienna z warzywami i pieczarkami – dodatkowe informacje
Kaszę jęczmienną z pieczarkami można wzbogacić dodając kurczaka lub innego chudego mięsa.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kasza jęczmienna z warzywami.
Następny przepis: Kasza kuksuks na słodko-z daktylami sezamem rodzynkami i miodem