Kasza jęczmienna z warzywami i pieczarkami

Kasza jęczmienna z warzywami i pieczarkami

Wypróbuj ten zdrowy i sycący przepis na kaszę jęczmienną z warzywami i pieczarkami. Może on stanowić zarówno pełnowartościowy obiad, jak i lekki posiłek dla osób dbających o linię. To danie, które pozwoli Ci docenić klasyczną, ale często niedocenianą kaszę jęczmienną. Połączenie kaszy, świeżych warzyw i aromatycznych pieczarek sprawia, że ta potrawa to idealny comfort food, który zaspokoi głód i rozgrzeje w chłodniejsze dni. Ten przepis jest prosty, szybki, a przy tym niesamowicie smaczny. Zachęcamy do jego wypróbowania!

Składniki:

  • kasza jęczmienna – 1 torebka
  • warzywa mrożone – 1/2 opakowania
  • pieczarki – 6 średnich szt.
  • cebula – 1 szt.
  • oliwa z oliwek – 1.5 łyżki
  • sól – 1 łyżeczka
  • sól ziołowa – do smaku
  • pieprz czarny mielony – do smaku
  • woda – 50 ml.

Kasza jęczmienna z warzywami i pieczarkami – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotować według opakowania z dodatkiem soli ( 1 łyżeczka ). Odcedzić.
  2. Warzywa ( brokuł, kalafior, marchew ) ugotować ( nie rozgotować ). Mają być chrupkie. Odcedzić.
  3. Cebulę i pieczarki obrać. Drobno posiekać.
  4. Cebulkę podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Następnie dodać pieczarki Dolać wody i chwilę gotować, aż woda wyparuje.
  5. Do kaszy dodać warzywa i pieczarki. Wymieszać i doprawić do smaku solą ziołową i pieprzem.

Kaszka jęczmienna z warzywami i pieczarkami – dodatkowe informacje

Kaszę jęczmienną z pieczarkami można wzbogacić dodając kurczaka lub innego chudego mięsa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kasza jęczmienna z warzywami.
Następny przepis: Kasza kuksuks na słodko-z daktylami sezamem rodzynkami i miodem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode