Kasza jęczmienna z grzybami leśnymi

Kasza jęczmienna z grzybami leśnymi

Kasza jęczmienna z grzybami leśnymi to danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki polskiej kuchni. Swój niepowtarzalny aromat zawdzięcza grzybom leśnym, które są w stanie przemienić najprostsze potrawy w prawdziwe kulinarne arcydzieła. Połączenie tej zdrowej i sycącej kaszy z delikatnym smakiem grzybów jest dowodem na to, że prostota w kuchni często jest kluczem do sukcesu. Kasza jęczmienna z grzybami to idealna propozycja na obiad lub kolację, która zadowoli zarówno amatorów tradycyjnych potraw, jak i tych, którzy cenią nowoczesne interpretacje klasyki. Ta prostota i smakoszna potrawa z pewnością zagości na Twoim stole na długo.

Składniki:

  • 3/4 szklanki suchej kaszy jęczmiennej
  • niewielki woreczek mrożonych grzybów leśnych (można zastąpić namoczonymi grzybami suszonymi, lub ostatecznie – pieczarkami)
  • 2 szklanki bulionu warzywnego (u mnie z kostki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 spore cebule
  • sos pieczeniowy – może być z torebki, ewentualnie soser lub gotowy sos ze słoika
  • sól i pieprz

Kasza jęczmienna z grzybami leśnymi – jak zrobić?

  1. Na patelni podsmażamy czosnek z cebulą, kiedy się zeszklą – dorzucamy suchą kaszę i podlewamy bulionem – postępujemy tutaj jak z klasycznym risottem – dolewamy po trochu i uzupełniamy kiedy kasza wchłonie płyn. Kiedy kasza solidnie już napęcznieje – dorzucamy grzyby, mieszamy wszystko razem i doprawiamy. W szklance rozpuszczamy sos pieczeniowy i wlewamy go do kaszy, kiedy sos zgęstnieje a kasza będzie miękka – danie będzie gotowe.

Kasza jęczmienna z grzybami leśnymi – dodatkowe informacje

Zamiast kaszy jęczmiennej można użyć każdej innej kaszy – pęczaku lub kaszy perłowej czy gryczanej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i cynamonem
Następny przepis: Kasza jęczmienna z twarożkiem, jabłkami i kiwi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode