Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i cynamonem
Ten unikalny i pyszny przepis na zapiekaną kaszę jaglaną z jabłkami jest doskonałym rozwiązaniem na słodkie, ale zdrowe śniadanie lub poranne przekąski. Połączenie tego popularnego ziarna z chrupiącymi jabłkami i wyraźnym cynamonem tworzy harmonijną, przyjemną kompozycję smaków. To danie jest nie tylko smaczne, ale dzięki wysokiej zawartości białka i błonnika w kaszy jaglanej, również pożywne. Wprowadź więc trochę odmiany do codziennych posiłków i wypróbuj ten niebanalny przepis. Kasza jaglana zapiekana z jabłkami to prawdziwe, zdrowe rozpieszczenie dla Twojego podniebienia!
Piotr Zieliński
Składniki:
- (forma o średnicy 23cm)
- 150g kaszy jaglanej
- 300ml mleka roślinnego/wody
- 1,5 szklanki duszonych jabłek z cynamonem
- 1 łyżka masła klarowanego/oleju kokosowego
- 2-3 łyżki ksylitolu
Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i cynamonem – jak zrobić?
- Kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy płynem, dodajemy słodzik i gotujemy do miękkości. Kaszę odstawiamy na bok, aby lekko przestygła.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy 2/3 kaszy jaglanej i uklepujemy, aby się ładnie wyrównała na dnie blaszki.
- Nakładamy duszone jabłka, a na to resztę kaszy jaglanej.
- Na wierzchu nakładamy tłuszcz.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180C.
- Pieczemy 30 minut i studzimy.
- Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Słowa kluczowe: kasza jaglana zapiekana z jabłkami, cynamon.
Porady – dodatkowe informacje
Jeśli nie masz w domu duszonych jabłek, przygotuj je sam/a:
-3-4 większe jabłka obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki i wkładamy do garnuszka
-dodajemy pół łyżeczki cynamonu, 2 łyżki ksylitolu lub więcej (w zależności od jabłek), 1/3 szklanki wody i dusimy pod przykrywką aż jabłka będą miękkie i pozbawione wody
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kasza jaglana z jabłkiem i rodzynkami
Następny przepis: Kasza jęczmienna z grzybami leśnymi