Kasza jaglana z jabłkiem i rodzynkami

Kasza jaglana z jabłkiem i rodzynkami

Ten przepis na kaszę jaglaną z jabłkiem i rodzynkami to proste danie o delikatnym smaku, które doskonale sprawdzi się na śniadanie lub kolację. Jego przygotowanie nie wymaga wielu składników, co ułatwia pracę w kuchni. Kasza jaglana, będąca głównym składnikiem, dodaje dania sycącej sypkości oraz gwarantuje mnóstwo zdrowych składników, takich jak magnez, czy witamina B6. Jej uzupełnieniem są słodkie rodzynki i świeże, soczyste jabłka, które dodadzą danie odpowiedniej słodyczy i kwasowości. Prosty, szybki i pełen zdrowych składników – taki jest przepis na kaszę jaglaną z jabłkiem i rodzynkami.

Składniki:

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 2 jabłka
  • pół szklanki rodzynek
  • miód prawdziwy do smaku
  • cynamon mielony według uznania
  • szczypta mielonego kardamonu

Kasza jaglana z jabłkiem i rodzynkami – jak zrobić?

  1. 1.

    Kaszę płuczemy zimną wodą i osączamy na sicie. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i wchłonięcia całego płynu. Podczas gotowania kasze często mieszamy, żeby się nie przypaliła.

  2. 2.

    Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie ścieramy na tarce na dużych oczkach.

  3. 3.

    Starte jabłka dodajemy do gorącej kaszy, dodajemy miód do smaku, rodzynki oraz cynamon i kardamon. Delikatnie mieszamy i przykrywamy pokrywką na kilka chwil.

  4. 4.

    Po tym czasie podajemy jeszcze gorącą kaszę.

Kasza jaglana z jabłkiem i rodzynkami – dodatkowe informacje

Z przepisu wyszło mi 2 porcje deseru.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kasza jaglana na słodko z owocami i cynamonem
Następny przepis: Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i cynamonem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode