Kasza jaglana z jabłkiem i rodzynkami
Ten przepis na kaszę jaglaną z jabłkiem i rodzynkami to proste danie o delikatnym smaku, które doskonale sprawdzi się na śniadanie lub kolację. Jego przygotowanie nie wymaga wielu składników, co ułatwia pracę w kuchni. Kasza jaglana, będąca głównym składnikiem, dodaje dania sycącej sypkości oraz gwarantuje mnóstwo zdrowych składników, takich jak magnez, czy witamina B6. Jej uzupełnieniem są słodkie rodzynki i świeże, soczyste jabłka, które dodadzą danie odpowiedniej słodyczy i kwasowości. Prosty, szybki i pełen zdrowych składników – taki jest przepis na kaszę jaglaną z jabłkiem i rodzynkami.
Piotr Zieliński
Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 2 jabłka
- pół szklanki rodzynek
- miód prawdziwy do smaku
- cynamon mielony według uznania
- szczypta mielonego kardamonu
Kasza jaglana z jabłkiem i rodzynkami – jak zrobić?
-
1.
Kaszę płuczemy zimną wodą i osączamy na sicie. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i wchłonięcia całego płynu. Podczas gotowania kasze często mieszamy, żeby się nie przypaliła.
-
2.
Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie ścieramy na tarce na dużych oczkach.
-
3.
Starte jabłka dodajemy do gorącej kaszy, dodajemy miód do smaku, rodzynki oraz cynamon i kardamon. Delikatnie mieszamy i przykrywamy pokrywką na kilka chwil.
-
4.
Po tym czasie podajemy jeszcze gorącą kaszę.
Kasza jaglana z jabłkiem i rodzynkami – dodatkowe informacje
Z przepisu wyszło mi 2 porcje deseru.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kasza jaglana na słodko z owocami i cynamonem
Następny przepis: Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i cynamonem