Kasza gryczana z jajkiem

Kasza gryczana z jajkiem

Przedstawiamy przepis na pożywne i proste danie, które na pewno przypadnie do gustu każdemu smakoszowi zdrowego jedzenia, czyli: kasza gryczana z jajkiem. To połączenie jest nie tylko pyszne, ale również bogate w białko oraz wiele cennych witamin i minerałów. Ta propozycja na prosty, szybki i smaczny posiłek to doskonały pomysł na obiad czy kolację. Przygotowane z naturalnych składników danie ma prawdziwie domowy smak i dobrze wpisuje się w trend zdrowego odżywiania. Właściwości zdrowotne kaszy gryczanej są nieocenione, a w połączeniu z jajkiem tworzą praktyczny posiłek o wielu wartościach odżywczych.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 2 jajka
  • pół kuli mozzarelli
  • łyżka masła
  • garść natki pietruszki
  • 1/3 szklanki bulionu
  • sól, pieprz

Kasza gryczana z jajkiem – jak zrobić?

  1. Kaszę zalewamy wrzątkiem solimy i gotujemy 5 minut.
  2. Następnie odlewamy wodę, dodajemy łyżeczkę masła i natkę pietruszki. Mieszamy i układamy w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
  3. Wyrównujemy kaszę i zalewamy bulionem.
  4. W kaszy robimy wgłębienia, a do nich wbijamy jaja. Mozzarellę układamy pomiędzy jajkami.
  5. Tak przygotowane danie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika w razie potrzeby możemy sobie danie doprawić solą i pieprzem.

Kasza gryczana z jajkiem – dodatkowe informacje

Mozzarelle najlepiej dodać dopiero przed końcem pieczenia


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kasza gryczana z suszonymi grzybami i z cebulą
Następny przepis: Kasza gryczana z kurczakiem w sosie śmietanowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode