Kasza gryczana z jajkiem
Przedstawiamy przepis na pożywne i proste danie, które na pewno przypadnie do gustu każdemu smakoszowi zdrowego jedzenia, czyli: kasza gryczana z jajkiem. To połączenie jest nie tylko pyszne, ale również bogate w białko oraz wiele cennych witamin i minerałów. Ta propozycja na prosty, szybki i smaczny posiłek to doskonały pomysł na obiad czy kolację. Przygotowane z naturalnych składników danie ma prawdziwie domowy smak i dobrze wpisuje się w trend zdrowego odżywiania. Właściwości zdrowotne kaszy gryczanej są nieocenione, a w połączeniu z jajkiem tworzą praktyczny posiłek o wielu wartościach odżywczych.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 2 jajka
- pół kuli mozzarelli
- łyżka masła
- garść natki pietruszki
- 1/3 szklanki bulionu
- sól, pieprz
Kasza gryczana z jajkiem – jak zrobić?
- Kaszę zalewamy wrzątkiem solimy i gotujemy 5 minut.
- Następnie odlewamy wodę, dodajemy łyżeczkę masła i natkę pietruszki. Mieszamy i układamy w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
- Wyrównujemy kaszę i zalewamy bulionem.
- W kaszy robimy wgłębienia, a do nich wbijamy jaja. Mozzarellę układamy pomiędzy jajkami.
- Tak przygotowane danie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika w razie potrzeby możemy sobie danie doprawić solą i pieprzem.
Kasza gryczana z jajkiem – dodatkowe informacje
Mozzarelle najlepiej dodać dopiero przed końcem pieczenia
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kasza gryczana z suszonymi grzybami i z cebulą
Następny przepis: Kasza gryczana z kurczakiem w sosie śmietanowym