Kasza bulgur z warzywami - ekspresowy obiad wegetariański

Kasza bulgur z warzywami – ekspresowy obiad wegetariański

Kasza bulgur z warzywami to wyjątkowo aromatyczne i pożywne danie wegetariańskie. Zdrowa i pełna błonnika kasza bulgur w połączeniu z różnokolorowymi warzywami tworzy doskonały, ekspresowy obiad. Jest to przepis dla osób poszukujących zarówno smacznych, jak i prozdrowotnych propozycji na codzienne posiłki. Idealne dla wegetarian, ale z pewnością zasmakuje także miłośnikom mięsa. Dania z kaszą bulgur zapewniają dużo energii, a ich przygotowanie nie odbiera zbyt dużo czasu. Przygotujcie się na prawdziwie wegetariańskie święto kulinarnych doznań, w którym główną rolę gra kasza bulgur.

Składniki:

  • 4 torebki kaszy bulgur (po 1 na osobę)
  • 1 średnia cukinia
  • 1 duża żółta papryka
  • 1 średnia cebula
  • garść suszonych pomidorów (suchych, nie w oleju)
  • 3 łyżki oliwy
  • bazylia i oregano – po kilkanaście listków
  • sól i pieprz

Kasza bulgur z warzywami – ekspresowy obiad wegetariański – jak zrobić?

  1. Potrzebujemy garnka do ugotowania kaszy i rondelka do podduszenia warzyw. W garnku nastawiamy wodę, solimy ją i czekamy aż się zagotuje.
    W tym czasie myjemy cukinię i paprykę i kroimy je. Papryka, po usunięciu gniazd nasiennych zostaje pokrojona w grubą kostkę, a cukinia w półtalarki. Przygotowujemy też suszone pomidory, krojąc je w wąskie paski. A cebulę – w drobną kostkę – nie chcemy aby zdominowała dnie, jest tylko dodatkiem podnoszącym smak.
    Kiedy woda na kaszę zagotuje się, wrzucamy 4 torebki i nastawiamy minutnik na 15 minut. Przygotowujemy zioła – listki bazylii i oregano siekamy – będziemy nim posypywać gotowe danie. Oczywiście możecie też użyć innych ziół. My akurat bardzo lubimy to „włoskie” zestawienie. Gałązki oregano są bardzo dekoracyjne, można zostawić ich kilka do położenia przy gotowym daniu.
    Po 5 minutach od wrzucenia kaszy do wody, do rondelka wlewamy 3 łyżki oleju i po jego porządnym rozgrzaniu szklimy na nim cebulę. Potem wrzucamy paprykę (jest najtwardsza ze wszystkich warzyw i wymaga odrobinę dłuższego duszenia), a po 3-4 minutach – cukinię. Pomidory suszone trafiają do rondla na koniec – dosłownie 1-2 minutę przed końcem. Solimy do smaku.
    Kaszę po ugotowaniu wysypujemy z torebek do tego samego garnka, w którym gotowała się. Przekładamy do niego zawartość rondelka, delikatnie mieszamy i zostawiamy pod przykrywką na 1-2 minuty.
    Kiedy wszystko jest już gotowe i pachnące, wykładamy danie na talerze i posypujemy je posiekanymi ziołami. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. I ot, cała filozofia:)

Kasza bulgur z warzywami – dodatkowe informacje

Smakowała Ci kasza bulgur z warzywami? Mamy mnóstwo pomysłów na smaczne i proste dania obiadowe. Znajdziesz je na www.kuchniarazydwa.pl


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kasza bulgur z pieczarkami i suszonymi pomidorami (pilaw)
Następny przepis: Kasza gryczana niepalona na słodko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode