Kasza bulgur z pieczarkami i suszonymi pomidorami (pilaw)
Przedstawiamy przepis na danie pełne smaku i odżywczych składników! Nasz pilaw z kaszy bulgur, pieczarek i suszonych pomidorów to harmonijne połączenie orientalnych i lokalnych smaków. Kasza bulgur doda dania sycących białek, a pieczarki i pomidory wzbogacą go o witaminy i minerały. Różnorodność składników pozwala na stworzenie niesamowitej kombinacji smaków: lekko słodkawego bulguru, soczystych pomidorów i charakterystycznego smaku pieczarek. To danie jest uniwersalne – może pełnić rolę zarówno sycącego obiadu, jak i zdrowej kolacji. Szukasz inspiracji na smaczny, a zarazem zdrowy posiłek? Ten przepis na pewno Cię zainteresuje!
admin
Składniki:
- 3 porcje
- 100g kaszy bulgur (grubej)
- 1 cebula
- 2 pieczarki (duże)
- 3 suszone pomidory
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1/2-3/4 łyżeczki mieszanki przypraw Tajine (*)
- sól do smaku
- Dodatkowo:
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżki masła
Kasza bulgur z pieczarkami i suszonymi pomidorami (pilaw) – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Cebulę i pieczarki posiekać (nie na drobno) i podsmażyć na maśle. Pomidory zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Następnie odcedzić je z wody, pokroić w cienkie paseczki i jeszcze na pół.
- Do cebuli z pieczarkami dodać przecier, wodę, dokładnie opłukaną kaszę i pomidory. Wszystko dokładnie wymieszać z przyprawami i doprowadzić do wrzenia. Po tym czasie ogień zmniejszyć do minimum, a patelnię przykryć pokrywką. Całość gotować około 15 minut. Następnie ogień wyłączyć, kaszę zamieszać, ponownie przykryć i odstawić na kolejne 10 minut. Przed podaniem danie jeszcze raz przemieszać.
Kasza bulgur z pieczarkami i suszonymi pomidorami (pilaw) – dodatkowe informacje
(*) Skład: kolendra, kurkuma, papryka, kminek, cebula, sól, zmielone ziarna gorczycy, cynamon, czosnek, imbir, mięta pieprzowa, pietruszka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kartoflanka ze śmietaną i koperkiem
Następny przepis: Kasza bulgur z warzywami - ekspresowy obiad wegetariański