Kartoflarz – babka podlaska

Kartoflarz – babka podlaska

Zaprośmy na stół kawałek wschodniej Polski z unikalnym regionalnym przysmakiem – Kartoflarzem. Ten aromatyczny wypiek, znanego również jako babka podlaska, to prawdziwa ikona kuchni podlaskiej. Glówną jego rolę odgrywają proste, chociaż magicznie połączone składniki jak ziemniaki, cebula, boczek i śmietana. Niezapomniane połączenie smaków, pudrowa tekstura i przyjemny zapach, to sekrety, które przyciągają miłośników tego dania. Każde spróbowanie Kartoflarza to podróż kulinarna do tradycyjnych smaków polskiej wsi. Ten szlachetny i sycący wypiek służy jako doskonałe danie główne, przekąska lub dodatek do zimnej wieczornej kolacji.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 25 dag mielonego mięsa
  • bułka
  • 1-2 cebule
  • jajko
  • sól
  • 2-3 ziarenka ziela ang.
  • łyżka majeranku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • tarta bułka i tłuszcz do formy

Kartoflarz – babka podlaska – jak zrobić?

  1. 1. Ziemniaki obieramy i ścieramy jak na placki. Zlewamy sok. Dodajemy startą cebulę, namoczoną bułkę, mięso, jajko, przyprawy i mieszamy.
  2. 2. Masę przekładamy do wąskiej formy. Pieczemy 60-80 minut w 180-200°C.

Kartoflarz – dodatkowe informacje

Przed zapieczeniem na wierzch możemy położyć plastry wędzonego lub surowego boczku i polać oliwą. Babkę podajemy z kiszoną lub zasmażaną kapustą albo sosem pieczeniowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kartoflanka z cebulą, makiem i orzechami
Następny przepis: Karydopita - greckie ciasto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode