Kartoflak

Kartoflak

Kartoflak, katogel, babka ziemniaczana, prosto z serca polskiej kuchni, na który nie może zabraknąć na żadnym Śląskim stole. To tradycyjne danie, które w swej prostocie kryje niezwykły smak i aromat. Każda polska rodzina ma swoją niepowtarzalną, rodzinna wersję tej potrawy. Niezależnie od dodatków, głównym składnikiem tego dania są oczywiście ziemniaki. Nasz przepis bazuje na tradycyjnej recepturze, inspirowanej kuchnią rodzinną. Jest to danie, które zachwyca swoim smakiem i prostotą. Zapraszam do odkrywania sekretów polskiej kuchni!

Składniki:

  • 2 kilogramy ziemniaków
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • pieprz naturalny
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
  • 20 dekagramów boczku surowego

Kartoflak – jak zrobić?

  1. 2 kg ziemniaków obrać i zetrzeć maszynką.
  2. Do ziemniaków dodać 4 jajka, sól, pieprz ziołowy, naturalny i dwie łyżki mąki pszennej. Wszystko wymieszać.
  3. Blachę posmarować tłuszczem i wlać masę. Na wierzch położyć cienko pokrojony, surowy boczek. Piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni około godziny.

Sposób przygotowania został zaprezentowany w kolejnych krokach. Kartoflak jest to potrawa oparta na ziemniakach, która może być przygotowana według własnej koncepcji smakowej.

Porady – dodatkowe informacje

Można udoskonalić kartoflaka: 40 dag zmielonego mięsa, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i dodać pokrojoną cebulę. Następnie uformować kulki. Połowę startych ziemniaków przełożyć na blachę, włożyć kulki ziemniaczane i przykryć resztą masy ziemniaczanej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: KARTOFLANIKI BIESZCZADZKIE
Następny przepis: Kartoflanka z cebulą, makiem i orzechami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode