Kartacze litewskie
Kartacze to tradycyjna, litewska potrawa, choć często spotykana też na terenie północno-wschodniej Polski. Można je zaliczyć do grupy klusków, a ich nazwa pochodzi od szczotki do kartowania włókien, które przypominają swoim kształtem. Kartacze litewskie stanowią pełnowartościowe danie, konkretnie i sycące. Przepełnione ambrozją mięsną, otoczone chrupiącym, złocistym pieczywem – nie ma nic lepszego na zimne wieczory! Serwowane z dodatkami na bazie suszonego boczku i cebuli, kartacze litewskie są prawdziwą ucztą dla miłośników kulinariów. Przywitajcie się z autentycznym smakiem Litwy, poprzez nasz przepis na Kartacze litewskie! Pamiętajcie jednak, że najlepsze będą zawsze te domowej roboty.
admin
Składniki:
- 3 kilogramy ziemniaków
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kilogram mięsa wołowego lub wieprzowego
- 25 dekagramów surowego lub wędzonego boczku
- 3-4 cebule
- 1 jajko
- sól, pieprz, majeranek
Kartacze litewskie – jak zrobić?
- Masa ziemniaczana: część ziemniaków (ok. 1 kg) ugotować w mundurkach, pozostałe obrać, umyć i zetrzeć na tarce lub za pomocą robota kuchennego. Utarte ziemniaki dokładnie odcisnąć przez lnianą ściereczkę.
- Sok ostrożnie wylać. Na dnie naczynia pojawi się warstwa krochmalu, który należy dodać do odciśniętych ziemniaków.
- Ugotowane i przestudzone ziemniaki obrać i zmielić w maszynce, po czym dodać do przetartych surowych ziemniaków. Dodać jajko, sól i starannie wymieszać.
- Farsz: mięso zmielić razem z 1 cebulą, (lub utrzeć cebulę na ręcznej tarce). Farsz doprawić solą, pieprzem i majerankiem i starannie połączyć.
- Z masy ziemniaczanej zrobić dość grube placki wielkości dłoni, kłaść farsz i skleić brzegi. Powinny powstać dość spore kuliste lub podłużne kluski. Ulepione kartacze wrzucić do dużego garnka z gotującą się, osoloną wodą i gotować ok. 40 – 50 minut (zależnie od wielkości kartaczy).
W tym czasie na patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek. Chwilę podsmażyć, po czym dorzucić posiekaną, pozostałą cebulę. (Jeśli boczek jest zbyt chudy dodać pokrojoną w kostkę słoninę lub smalec). Ugotowane kartacze polać przygotowaną zasmażką. Smacznego!
Kartacze litewskie – dodatkowe informacje
Udane kartacze litewskie zależą od jakości ziemniaków, zawartości w nich wody i dokładnego odciśnięcia soku z ziemniaków. Ciasto zbyt wodniste może nam się po prostu rozpaść. Do kartaczy litewskich najlepiej komponują się surówki z kiszoną kapustą lub kiszonymi ogórkami.