Kartacze
Kartacze to tradycyjne danie kuchni polskiej, szczególnie popularne na Podlasiu, Warmii i Mazurach. Podstawą tego przepisu są kluski, które charakteryzują się okrągłym kształtem i dużym rozmiarem. Ich unikalny smak w dużej mierze zawdzięczają farszowi z mięsa mielonego, który jest swego rodzaju duszą tego dania. Kartacze gotuje się, ale to ile czasu spędzą w garnku zależy od ich wielkości. Przygotowywane z sercem, stanowią idealne danie dla tych, którzy cenią sobie satysfakcję płynącą z jedzenia domowych, ręcznie robionych potraw. Być może przepis na kartacze wydaje się skomplikowany, ale uwierzcie, że warto.
admin
Składniki:
- 4 kilogramy ziemniaków
- mąka ziemniaczana (4 czubate łyżki lub więcej, w zależności od ilości skrobi z ziemniaków)
- 1 kilogram mięsa mielonego
- cebula
- sól, pieprz
Kartacze – jak zrobić?
- Dzień wcześniej ugotować 1,5 kg ziemniaków i zmielić w prasce lub maszynce do mięsa. Resztę ziemniaków 2,5 kg obrać i zetrzeć na tarce lub szatkownicy. Odciskamy ziemniaki z soku do miski, aby ustała się skrobia. Wyciśnięte ziemniaki dodajemy do ugotowanych. Mieszamy. Dodajemy skrobię, mąkę ziemniaczaną i solimy. Następnie wyrabiamy gładką masę.
- Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy startą cebulę i wyrabiamy. Bierzemy kęs masy ziemniaczanej, spłaszczamy na dłoni, kładziemy kęs mięsa mielonego i formujemy podłużne kluski. Kartacze wkładamy do osolonego wrzątku. Od wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 10 minut.
- Na patelni smażymy pokrojoną cebulkę. Doprawiamy pieprzem i solą. Polewamy cebulką gotowe kartacze.
Kartacze – dodatkowe informacje
Z tych składników wychodzi ok. 25 kartaczy średniej wielkości. Jeżeli chcemy mniejszą ilość proporcjonalnie dzielimy składniki. Ja niezjedzone mrożę.