Kartacze

Kartacze

Kartacze to tradycyjne danie kuchni polskiej, szczególnie popularne na Podlasiu, Warmii i Mazurach. Podstawą tego przepisu są kluski, które charakteryzują się okrągłym kształtem i dużym rozmiarem. Ich unikalny smak w dużej mierze zawdzięczają farszowi z mięsa mielonego, który jest swego rodzaju duszą tego dania. Kartacze gotuje się, ale to ile czasu spędzą w garnku zależy od ich wielkości. Przygotowywane z sercem, stanowią idealne danie dla tych, którzy cenią sobie satysfakcję płynącą z jedzenia domowych, ręcznie robionych potraw. Być może przepis na kartacze wydaje się skomplikowany, ale uwierzcie, że warto.

Składniki:

  • 4 kilogramy ziemniaków
  • mąka ziemniaczana (4 czubate łyżki lub więcej, w zależności od ilości skrobi z ziemniaków)
  • 1 kilogram mięsa mielonego
  • cebula
  • sól, pieprz

Kartacze – jak zrobić?

  1. Dzień wcześniej ugotować 1,5 kg ziemniaków i zmielić w prasce lub maszynce do mięsa. Resztę ziemniaków 2,5 kg obrać i zetrzeć na tarce lub szatkownicy. Odciskamy ziemniaki z soku do miski, aby ustała się skrobia. Wyciśnięte ziemniaki dodajemy do ugotowanych. Mieszamy. Dodajemy skrobię, mąkę ziemniaczaną i solimy. Następnie wyrabiamy gładką masę.
  2. Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy startą cebulę i wyrabiamy. Bierzemy kęs masy ziemniaczanej, spłaszczamy na dłoni, kładziemy kęs mięsa mielonego i formujemy podłużne kluski. Kartacze wkładamy do osolonego wrzątku. Od wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 10 minut.
  3. Na patelni smażymy pokrojoną cebulkę. Doprawiamy pieprzem i solą. Polewamy cebulką gotowe kartacze.

Kartacze – dodatkowe informacje

Z tych składników wychodzi ok. 25 kartaczy średniej wielkości. Jeżeli chcemy mniejszą ilość proporcjonalnie dzielimy składniki. Ja niezjedzone mrożę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kartacze litewskie
Następny przepis: Kartacze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode