Karpatka bezglutenowa z kremem waniliowo-kokosowym

Karpatka bezglutenowa z kremem waniliowo-kokosowym

Karpatka to tradycyjne polskie ciasto, które możemy przygotować w wersji bezglutenowej. To doskonała propozycja dla wszystkich, którzy z racji diety muszą zrezygnować z wypieków zawierających gluten. Odkryjcie z nami ten niezwykły smak – delikatna, puszysta masa ciasta doskonale komponuje się z waniliowo-kokosowym kremem. Prosty w wykonaniu przepis na karpatkę bezglutenową to atrakcyjna alternatywa dla klasycznej wersji ciasta. Spróbujmy zatem razem sprostać bezglutenowemu wyzwaniu i cieszmy się pysznym, domowym wypiekiem. Smacznego!

Składniki

  • Składniki na ciasto:
    • 1 szklanka wody
    • 125g oleju kokosowego
    • 1 szklanka mąki z cieciorki
    • 5 jaj
    • szczypta soli
  • Składniki na krem:
    • 2 szklanki mąki z cieciorki
    • 1 szklanka mąki kokosowej
    • 4 łyżki ksylitolu
    • około 7 szklanek wody przegotowanej letniej
    • 3/4 szklanki przegotowanego letniego mleka
    • 2 płaskie łyżki oleju kokosowego
    • nasiona z 1 laski wanili
  1. Olej zagotować z wodą oraz szczyptą soli. Następnie dodać mąkę energicznie mieszając, aż powstanie gęsta jednolita masa (najlepsza do tego jest drewniana łyżka).
  2. Odstawić do lekkiego ostudzenia.
  3. Przygotowujemy blaszkę o wymiarach 39×27 cm. Nasmarować tłuszczem i podsypać mąką, aby ciasto nie przywierało.
  4. Do lekko ostudzonego ciasta parzonego wbijać po jednym jajku do uzyskania jednolitej konsystencji. Miksuje mikserem im dłużej tym później większe są „góry” karpatki.
  5. Ubitą masę dzielimy na 2 części, wykładamy do blaszki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut, do lekkiego zarumienionego koloru. Po upieczeniu ostudzić i wtedy najlepiej wyjąć z blaszki. To samo robimy z drugą częścią ciasta.
  6. Wystudzone ciasto wysmarować wystudzonym kremem i przykryć drugą połową ciasta.
  7. Wykonanie kremu:

    Mąkę z cieciorki i kokosową przesiać i rozrobić z 2 szklankami letniej przegotowanej wody.

    W garnku wlać pozostałą ilość wody, dodać ksylitol, zagotować i w tym momencie powoli wlewać masę z mąką i gotować całość, aż zrobi się dość gęsta masa.

    Po zdjęciu z ognia dodać nasiona wanilii, wymieszać i pozostawić do wystudzenia.

    Gdy ostygnie dodać olej kokosowy i dolewać mleka stopniowo do uzyskania kremowej masy miksując na najwyższych obrotach (w moim przypadku było to 3/4 szklanki przegotowanego mleka, ale może być inna ilość, ważny jest efekt kremowej masy).

    Poczekać do ostygnięcia kremu i odstawić do lodówki.

Karpatka bezglutenowa z kremem waniliowo-kokosowym – dodatkowe informacje

Smacznego!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pyszna karkówka w sosie musztardowym
Następny przepis: Pyszna kawa z pianką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode