Karpatka bezglutenowa z kremem waniliowo-kokosowym
Karpatka to tradycyjne polskie ciasto, które możemy przygotować w wersji bezglutenowej. To doskonała propozycja dla wszystkich, którzy z racji diety muszą zrezygnować z wypieków zawierających gluten. Odkryjcie z nami ten niezwykły smak – delikatna, puszysta masa ciasta doskonale komponuje się z waniliowo-kokosowym kremem. Prosty w wykonaniu przepis na karpatkę bezglutenową to atrakcyjna alternatywa dla klasycznej wersji ciasta. Spróbujmy zatem razem sprostać bezglutenowemu wyzwaniu i cieszmy się pysznym, domowym wypiekiem. Smacznego!
admin
Składniki
- Składniki na ciasto:
- 1 szklanka wody
- 125g oleju kokosowego
- 1 szklanka mąki z cieciorki
- 5 jaj
- szczypta soli
- Składniki na krem:
- 2 szklanki mąki z cieciorki
- 1 szklanka mąki kokosowej
- 4 łyżki ksylitolu
- około 7 szklanek wody przegotowanej letniej
- 3/4 szklanki przegotowanego letniego mleka
- 2 płaskie łyżki oleju kokosowego
- nasiona z 1 laski wanili
- Olej zagotować z wodą oraz szczyptą soli. Następnie dodać mąkę energicznie mieszając, aż powstanie gęsta jednolita masa (najlepsza do tego jest drewniana łyżka).
- Odstawić do lekkiego ostudzenia.
- Przygotowujemy blaszkę o wymiarach 39×27 cm. Nasmarować tłuszczem i podsypać mąką, aby ciasto nie przywierało.
- Do lekko ostudzonego ciasta parzonego wbijać po jednym jajku do uzyskania jednolitej konsystencji. Miksuje mikserem im dłużej tym później większe są „góry” karpatki.
- Ubitą masę dzielimy na 2 części, wykładamy do blaszki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut, do lekkiego zarumienionego koloru. Po upieczeniu ostudzić i wtedy najlepiej wyjąć z blaszki. To samo robimy z drugą częścią ciasta.
- Wystudzone ciasto wysmarować wystudzonym kremem i przykryć drugą połową ciasta.
-
Wykonanie kremu:
Mąkę z cieciorki i kokosową przesiać i rozrobić z 2 szklankami letniej przegotowanej wody.
W garnku wlać pozostałą ilość wody, dodać ksylitol, zagotować i w tym momencie powoli wlewać masę z mąką i gotować całość, aż zrobi się dość gęsta masa.
Po zdjęciu z ognia dodać nasiona wanilii, wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
Gdy ostygnie dodać olej kokosowy i dolewać mleka stopniowo do uzyskania kremowej masy miksując na najwyższych obrotach (w moim przypadku było to 3/4 szklanki przegotowanego mleka, ale może być inna ilość, ważny jest efekt kremowej masy).
Poczekać do ostygnięcia kremu i odstawić do lodówki.
Karpatka bezglutenowa z kremem waniliowo-kokosowym – dodatkowe informacje
Smacznego!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pyszna karkówka w sosie musztardowym
Następny przepis: Pyszna kawa z pianką