Karp w zalewie octowej
Przepis na „karp w zalewie octowej” jest jednym z ulubionych na święta Bożego Narodzenia w polskich domach. Esencją tego dania jest doskonale przyrządzony karp, smażony lub opiekany, a następnie zanurzony w aromatycznej zalewie octowej. Ta smakowita ryba to nie tylko symbol świąt, ale również prawdziwa uczta dla podniebienia. Świetnie smakuje na ciepło, ale równie dobrze prezentuje się na zimno, jako jeden z przystawkowych hitów na wigilijnym stole. Kuszący aromat, delikatne mięso i wyrazista zalewa octowa to połączenie, które wyróżnia ten przepis.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 karpie
- przyprawa do karpia lub ryb
- sól
- mąka
- masło klarowane
- Zalewa octowa:
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 2 duże cebule
- 4 ziela angielskie
- 2 duże liście laurowe
- 1 łyżeczka maggi
- 1 łyżeczka wegety
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
Karp w zalewie octowej – jak zrobić?
-
1.
Wodę zagotuj z octem. Dodaj obraną i pokrojoną w plasterki cebulę. Wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i resztę przypraw. Gotuj 5 minut i zalej potrawę. -
2.
Oprawionego karpia podziel na kawałki. -
3.
Posól, przypraw przyprawą do ryb i odstaw na chwilę. Następnie obtocz każdy kawałek w mące. -
4.
Smaż rybę w maśle z obu stron na intensywny złoty kolor. -
5.
Usmażone gorące ryby poukładaj do naczynia i ciepłą zalewą zalej ryby.
Podawaj dopiero po 24 godzinach od przygotowania.
Porady – Karp w zalewie octowej
W taką zalewą można włożyć dowolną rybę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Karp w szarym piernikowym sosie
Następny przepis: karp lub mintaj w warzywach na parze