Karp w zalewie octowej

Karp w zalewie octowej

Przepis na „karp w zalewie octowej” jest jednym z ulubionych na święta Bożego Narodzenia w polskich domach. Esencją tego dania jest doskonale przyrządzony karp, smażony lub opiekany, a następnie zanurzony w aromatycznej zalewie octowej. Ta smakowita ryba to nie tylko symbol świąt, ale również prawdziwa uczta dla podniebienia. Świetnie smakuje na ciepło, ale równie dobrze prezentuje się na zimno, jako jeden z przystawkowych hitów na wigilijnym stole. Kuszący aromat, delikatne mięso i wyrazista zalewa octowa to połączenie, które wyróżnia ten przepis.

Składniki:

  • 2 karpie
  • przyprawa do karpia lub ryb
  • sól
  • mąka
  • masło klarowane
  • Zalewa octowa:
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 duże cebule
  • 4 ziela angielskie
  • 2 duże liście laurowe
  • 1 łyżeczka maggi
  • 1 łyżeczka wegety
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

Karp w zalewie octowej – jak zrobić?

  1. zalewa octowa 1.
    Wodę zagotuj z octem. Dodaj obraną i pokrojoną w plasterki cebulę. Wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i resztę przypraw. Gotuj 5 minut i zalej potrawę.
  2. karp 2.
    Oprawionego karpia podziel na kawałki.
  3. karp 3.
    Posól, przypraw przyprawą do ryb i odstaw na chwilę. Następnie obtocz każdy kawałek w mące.
  4. karp 4.
    Smaż rybę w maśle z obu stron na intensywny złoty kolor.
  5. karp 5.
    Usmażone gorące ryby poukładaj do naczynia i ciepłą zalewą zalej ryby.
    Podawaj dopiero po 24 godzinach od przygotowania.

Porady – Karp w zalewie octowej

W taką zalewą można włożyć dowolną rybę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karp w szarym piernikowym sosie
Następny przepis: karp lub mintaj w warzywach na parze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode