Karp w szarym piernikowym sosie

Karp w szarym piernikowym sosie

Karp w szarym piernikowym sosie to wyjątkowe danie, które z pewnością zaskoczy Waszych gości kulinarnej odwagą, a jednocześnie zachwyci nutą świątecznej atmosfery. Wyrazisty smak karpia w połączeniu z orientalnymi przyprawami i aromatem piernika tworzy doskonałe połączenie tradycji ze współczesnością. To propozycja dla każdego, kto ceni sobie oryginalne i nowatorskie połączenia smaków. Przygotowanie tak efektownego dania będzie świetnym pomysłem na urozmaicenie świątecznego menu. Karp na szaro, podany w aromatycznym, piernikowym sosie na pewno zaskoczy i zadowoli podniebienia wszystkich gości. Śmiało można go nazwać gwiazdą świątecznego stołu.

Składniki:

  • 1 kg karpia
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • skórka z 1/2 obranej cienko cytryny
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • sok z pół cytryny
  • sos
  • 1/2 szklanki piwa ciemnego
  • 2 kostki cukru
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • 5 dkg utartego piernika
  • 5 dkg rodzynek
  • 1 łyżka masła

Karp w szarym piernikowym sosie – jak zrobić?

  1. Rybę oczyścić, pokroić w dzwonka, posolić, odstawić w chłodne miejsce na około 30 min.
    Następnie do garnka wlewamy około 1 l wody, dodać pokrojony w paski seler, cebulę pokrojoną w talarki, wino, skórkę z cytryny, pieprz, imbir i sok z cytryny. Warzywa gotujemy do miękkości. W tym wywarze ugotować rybę, a po ugotowaniu ostrożnie wyciągać łyżką cedzakową na półmisek.
    Przystępujemy do przygotowania sosu.
    Wywar zmiksować, dodać piwo, starty piernik, rodzynki, powidła śliwkowe, cukier, masło. Składniki wymieszać i gotować na wolnym ogniu około 15 min. Doprawić solą jeżeli zachodzi potrzeba. Gorącym sosem polewamy rybę.

Karp w szarym piernikowym sosie – dodatkowe informacje

Sos można podać w sosjerce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: KARP W GALARECIE
Następny przepis: Karp w zalewie octowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode