Karp w szarym piernikowym sosie
Karp w szarym piernikowym sosie to wyjątkowe danie, które z pewnością zaskoczy Waszych gości kulinarnej odwagą, a jednocześnie zachwyci nutą świątecznej atmosfery. Wyrazisty smak karpia w połączeniu z orientalnymi przyprawami i aromatem piernika tworzy doskonałe połączenie tradycji ze współczesnością. To propozycja dla każdego, kto ceni sobie oryginalne i nowatorskie połączenia smaków. Przygotowanie tak efektownego dania będzie świetnym pomysłem na urozmaicenie świątecznego menu. Karp na szaro, podany w aromatycznym, piernikowym sosie na pewno zaskoczy i zadowoli podniebienia wszystkich gości. Śmiało można go nazwać gwiazdą świątecznego stołu.
admin
Składniki:
- 1 kg karpia
- 1 seler
- 1 cebula
- 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- skórka z 1/2 obranej cienko cytryny
- 3 ziarenka pieprzu
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
- sok z pół cytryny
- sos
- 1/2 szklanki piwa ciemnego
- 2 kostki cukru
- 1 łyżka powideł śliwkowych
- 5 dkg utartego piernika
- 5 dkg rodzynek
- 1 łyżka masła
Karp w szarym piernikowym sosie – jak zrobić?
-
Rybę oczyścić, pokroić w dzwonka, posolić, odstawić w chłodne miejsce na około 30 min.
Następnie do garnka wlewamy około 1 l wody, dodać pokrojony w paski seler, cebulę pokrojoną w talarki, wino, skórkę z cytryny, pieprz, imbir i sok z cytryny. Warzywa gotujemy do miękkości. W tym wywarze ugotować rybę, a po ugotowaniu ostrożnie wyciągać łyżką cedzakową na półmisek.
Przystępujemy do przygotowania sosu.
Wywar zmiksować, dodać piwo, starty piernik, rodzynki, powidła śliwkowe, cukier, masło. Składniki wymieszać i gotować na wolnym ogniu około 15 min. Doprawić solą jeżeli zachodzi potrzeba. Gorącym sosem polewamy rybę.
Karp w szarym piernikowym sosie – dodatkowe informacje
Sos można podać w sosjerce.