Karp tradycyjnie smażony
Karp smażony jest tradycyjnym, sezonowym daniem, które szczególnie często pojawia się na polskich stołach podczas Wigilii Bożego Narodzenia. Nie każdy jednak wie, jak przygotować go prawidłowo, tak aby skórka była chrupiąca, a mięso soczyste i smakowite. Prezentowany przepis na karpia smażonego w mące, to klasyczna metoda, którą stosowali nasi przodkowie. Zaletą tego przepisu jest jego prostota i uniwersalność – można go zastosować nie tylko do karpia, ale i do innych ryb. Opanowanie sztuki smażenia karpia daje gwarancję sukcesu na każdych świątecznych obiadach.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 karp o wadze około 1000-1200kg
- bułka tarta
- mąka pszenna
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- tłuszcz do smażenia
- sól, wegeta
Karp tradycyjnie smażony – jak zrobić?
- Rybę oczyścić: odciąć głowę, usunąć łuski i odciąć płetwy, oskrobać, dokładnie umyć wewnątrz i na wierzchu. Rybę pokroić na nieduże dzwonka, z czego każdy dzwonek na pół. Każdy dzwonek ryby posolić z obu stron.
- Jajko rozbełtać za pomocą widelca, dodać mleko i 2 szczypty wegety.
- Dzwonka karpia panierować w mące, jajku i bułce tartej.
- Dzwonka smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Słowa kluczowe: karp smażony w mące przepis, smażenie karpia
Karp tradycyjnie smażony – dodatkowe informacje
Dzwonka karpia najlepiej dzień wcześniej przełożyć cebulą pokrojoną w piórka i pozostawić w chłodnym miejscu. Karpia najlepiej smażyć na maśle klarowanym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Karp słodko kwaśny i bułeczki na parze
Następny przepis: KARP W GALARECIE