Karp słodko kwaśny i bułeczki na parze

Karp słodko kwaśny i bułeczki na parze

Niezwykle smaczny i pełen oryginalnych smaków, przepis na karpia na słodko stanowi doskonałą propozycję dla każdej osoby, która pragnie skosztować czegoś niekonwencjonalnego. Skąpany w słodko – kwaśnym sosie, karp staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Do dania idealnie pasują bułeczki na parze, które delikatnością kontrastują z intensywnością smaków ryby. Słodko-kwaśny karp w połączeniu z puszystymi bułeczkami, to danie, które może być prawdziwą gwiazdą każdej domowej biesiady. Łączenie tradycji z nowoczesnym podejściem do gotowania pozwoliło stworzyć danie, które nie tylko smakuje, ale i wygląda niezwykle apetycznie.

Składniki:

  • Karp:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 karp
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryka czerwona bądź zielona
  • 6 dużych pieczarek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli
  • olej do smażenia
  • Sos słodko kwaśny:
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki wódki czystej np. Wyborowa
  • 1 łyżka wody
  • 3 łyżki passaty pomidorowej
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • Bułeczki na parze:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1,5 łyżeczki drożdży
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru kryształu

Karp słodko kwaśny i bułeczki na parze – jak zrobić?

  1. Karp:
    Rybę oczyścić, wypłukać i osuszyć ściereczką.
  2. Pokroić w grube dzwonki i natrzeć solą i pieprzem z obu stron. Odstawić na pół godziny do lodówki.
  3. Obtoczyć rybę w mące i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty, rumiany kolor.
  4. Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni, zeszklić na niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć ze szczyptą soli i cukru.
  5. Następnie dodać pokrojone w paski paprykę oraz pieczarki.
  6. W rondelku przygotować sos z podanych wyżej składników, i dodać go do podsmażonej papryki z pieczarkami.
  7. Mieszać podgrzewając aż do zgęstnienia.
  8. Rybę wyłożyć na półmisek i polać sosem.
  9. Podawać natychmiast z bułeczkami na parze.
  10. Bułeczki na parze:
    Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać kilka łyżek ciepłej wody, odstawić w ciepłym miejscu na 20 minut.
  11. Wlać rozczyn do 3 szklanek mąki.
  12. Dodać sól i stopniowo dodawać wodę mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję jak na pierogi.
  13. Ciasto wyrabiać podsypując resztą mąki.
  14. Pozostawić przykryte ściereczką do czasu, aż podwoi swoją objętość.
  15. Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok 5 cm, wycinać krążki szklanką i odkładać na deskę do ponownego wyrośnięcia.
  16. Na gazie ustawić garnek wypełniony do połowy wodą. Na wierzchu umocować gazę, zagotować wodę.
  17. Na gazę kłaść bułeczki i szczelnie przykryć.
  18. Gotować na parze około pół godziny.
  19. Gaz wyłączyć i ściągnąć przykrycie dopiero po około 4 minutach, w innym wypadku bułeczki mogą opaść.

Karp słodko kwaśny i bułeczki na parze – dodatkowe informacje

Zamiast wykrawać bułeczki szklanką, można przygotować ciasto w całości, następnie rwać je palcami. Zamiast smażyć rybę, można przygotować ją w gęsiarce piekąc w piekarniku w 200 stopniach. Na dno wylać sos, na kratce ułożyć rybę w całości i przykryć ją ciastem drożdżowym. Piec około 40 minut. Ryba się ugotuje a ciasto wyrośnie na parze.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karp pieczony w cytrynowej panierce
Następny przepis: Karp tradycyjnie smażony

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode