Karp słodko kwaśny i bułeczki na parze
Niezwykle smaczny i pełen oryginalnych smaków, przepis na karpia na słodko stanowi doskonałą propozycję dla każdej osoby, która pragnie skosztować czegoś niekonwencjonalnego. Skąpany w słodko – kwaśnym sosie, karp staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Do dania idealnie pasują bułeczki na parze, które delikatnością kontrastują z intensywnością smaków ryby. Słodko-kwaśny karp w połączeniu z puszystymi bułeczkami, to danie, które może być prawdziwą gwiazdą każdej domowej biesiady. Łączenie tradycji z nowoczesnym podejściem do gotowania pozwoliło stworzyć danie, które nie tylko smakuje, ale i wygląda niezwykle apetycznie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Karp:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 karp
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryka czerwona bądź zielona
- 6 dużych pieczarek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli
- olej do smażenia
- Sos słodko kwaśny:
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 3 łyżki cukru kryształu
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki wódki czystej np. Wyborowa
- 1 łyżka wody
- 3 łyżki passaty pomidorowej
- 1/4 łyżeczki chili
- 1/4 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Bułeczki na parze:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki wody
- 1,5 łyżeczki drożdży
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru kryształu
Karp słodko kwaśny i bułeczki na parze – jak zrobić?
-
Karp:
Rybę oczyścić, wypłukać i osuszyć ściereczką. - Pokroić w grube dzwonki i natrzeć solą i pieprzem z obu stron. Odstawić na pół godziny do lodówki.
- Obtoczyć rybę w mące i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty, rumiany kolor.
- Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni, zeszklić na niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć ze szczyptą soli i cukru.
- Następnie dodać pokrojone w paski paprykę oraz pieczarki.
- W rondelku przygotować sos z podanych wyżej składników, i dodać go do podsmażonej papryki z pieczarkami.
- Mieszać podgrzewając aż do zgęstnienia.
- Rybę wyłożyć na półmisek i polać sosem.
- Podawać natychmiast z bułeczkami na parze.
-
Bułeczki na parze:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać kilka łyżek ciepłej wody, odstawić w ciepłym miejscu na 20 minut. - Wlać rozczyn do 3 szklanek mąki.
- Dodać sól i stopniowo dodawać wodę mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję jak na pierogi.
- Ciasto wyrabiać podsypując resztą mąki.
- Pozostawić przykryte ściereczką do czasu, aż podwoi swoją objętość.
- Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok 5 cm, wycinać krążki szklanką i odkładać na deskę do ponownego wyrośnięcia.
- Na gazie ustawić garnek wypełniony do połowy wodą. Na wierzchu umocować gazę, zagotować wodę.
- Na gazę kłaść bułeczki i szczelnie przykryć.
- Gotować na parze około pół godziny.
- Gaz wyłączyć i ściągnąć przykrycie dopiero po około 4 minutach, w innym wypadku bułeczki mogą opaść.
Karp słodko kwaśny i bułeczki na parze – dodatkowe informacje
Zamiast wykrawać bułeczki szklanką, można przygotować ciasto w całości, następnie rwać je palcami. Zamiast smażyć rybę, można przygotować ją w gęsiarce piekąc w piekarniku w 200 stopniach. Na dno wylać sos, na kratce ułożyć rybę w całości i przykryć ją ciastem drożdżowym. Piec około 40 minut. Ryba się ugotuje a ciasto wyrośnie na parze.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Karp pieczony w cytrynowej panierce
Następny przepis: Karp tradycyjnie smażony