Karp pieczony w cytrynowej panierce
Przywołaj nadchodzące święta i za sprawą tego przepisu na pieczonego karpia przenieś je do swojej kuchni. Karp pieczony w cytrynowej panierce to danie, które zachwyci każde podniebienie. Połączenie słodkawego smaku ryby z soczystą, kwasową nutą cytryny tworzy niezapomnianą symfonię smaków. Karp pieczony w piekarniku jest danie tradycyjne, ale dzięki temu przepisowi nabierze nowego, świeżego oblicza. Czy to w dzwonkach, czy jako cały osobnik – każda forma podania tej ryby będzie wyglądać i smakować nieziemsko. Bez względu na okoliczności – ten przepis na pewno okaże się strzałem w dziesiątkę.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 świeże karpie, sprawione
- 1 cytryna
- skórka otarta z dwóch cytryn
- 2 szklanki bułki tartej
- 4 jajka
- 50 ml jasnego piwa
- mąka pszenna do panierowania
- sól do smaku
- pieprz cytrynowy do smaku
- 10 dag masła z lodówki
Karp pieczony w cytrynowej panierce – jak zrobić?
- Sprawione karpie moczymy 2-3 godziny w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na dzwonka.
- Następnie skrapiamy sokiem wyciśniętym z jednej cytryny i oprószamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym, panierujemy w mące.
- Jajka roztrzepujemy z piwem, maczamy w nich dzwonka ryby, obtaczamy w bułce wymieszanej ze startą skórką z dwóch cytryn.z nadmiaru panierki otrząsamy rybę.
- Dzwonka układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu układamy wiórki zimnego masa prosto z lodówki, można dać na wierzch kilka plastrów cytryn.
Pieczemy około 40 minut w temp 180°C.
Podajemy gorącą rybę.
Słowa kluczowe: przepis na pieczonego karpia, karp pieczony w piekarniku przepis, karp pieczony w piekarniku dzwonki, karp pieczony w piekarniku
xxxx – Dodatkowe informacje
W trakcie pieczenia warto rybę delikatnie odwrócić i położyć dodatkowo kilka wiórek masła.Będzie równomiernie chrupiąca.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Karp na maśle klarowanym
Następny przepis: Karp słodko kwaśny i bułeczki na parze