Karp pieczony w cytrynowej panierce

Karp pieczony w cytrynowej panierce

Przywołaj nadchodzące święta i za sprawą tego przepisu na pieczonego karpia przenieś je do swojej kuchni. Karp pieczony w cytrynowej panierce to danie, które zachwyci każde podniebienie. Połączenie słodkawego smaku ryby z soczystą, kwasową nutą cytryny tworzy niezapomnianą symfonię smaków. Karp pieczony w piekarniku jest danie tradycyjne, ale dzięki temu przepisowi nabierze nowego, świeżego oblicza. Czy to w dzwonkach, czy jako cały osobnik – każda forma podania tej ryby będzie wyglądać i smakować nieziemsko. Bez względu na okoliczności – ten przepis na pewno okaże się strzałem w dziesiątkę.

Składniki:

  • 2 świeże karpie, sprawione
  • 1 cytryna
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • 2 szklanki bułki tartej
  • 4 jajka
  • 50 ml jasnego piwa
  • mąka pszenna do panierowania
  • sól do smaku
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • 10 dag masła z lodówki

Karp pieczony w cytrynowej panierce – jak zrobić?

  1. Sprawione karpie moczymy 2-3 godziny w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na dzwonka.
  2. Następnie skrapiamy sokiem wyciśniętym z jednej cytryny i oprószamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym, panierujemy w mące.
  3. Jajka roztrzepujemy z piwem, maczamy w nich dzwonka ryby, obtaczamy w bułce wymieszanej ze startą skórką z dwóch cytryn.z nadmiaru panierki otrząsamy rybę.
  4. Dzwonka układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu układamy wiórki zimnego masa prosto z lodówki, można dać na wierzch kilka plastrów cytryn.
    Pieczemy około 40 minut w temp 180°C.
    Podajemy gorącą rybę.

Słowa kluczowe: przepis na pieczonego karpia, karp pieczony w piekarniku przepis, karp pieczony w piekarniku dzwonki, karp pieczony w piekarniku

xxxx – Dodatkowe informacje

W trakcie pieczenia warto rybę delikatnie odwrócić i położyć dodatkowo kilka wiórek masła.Będzie równomiernie chrupiąca.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karp na maśle klarowanym
Następny przepis: Karp słodko kwaśny i bułeczki na parze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode