karp lub mintaj w warzywach na parze
Kochasz smaki prosto z morza i oceanu, ale nie jesteś pewien, jak przygotować rybę na parze? Masz parowar, ale jeszcze nie wykorzystałeś go do gotowania ryby? Czy kiedykolwiek próbowałeś gotować karpia lub mintaja na parze, podawanego z soczystymi warzywami? To idealne danie dla wszystkich fanów zdrowego odżywiania, które uwielbiają proste, ale wykwintne przepisy. Gotowanie na parze zachowuje delikatny smak ryby i pozwala warzywom zachować swoją chrupkość. Karp i mintaj na parze z warzywami to danie, które jest równie kolorowe, co smaczne, a do tego niezwykle zdrowe.
Piotr Zieliński
Składniki:
- karp/mintaj
- przyprawa do ryb Kamis
- liście kapusty
- marchewka
- pietruszka, seler, por
- pieprz ziołowy
- sól
- sok z cytryny
- folia aluminiowa
- garnek do gotowania na parze
- woda
Karp lub mintaj w warzywach na parze – jak zrobić?
- Karp sprawiony, czysty i pokrojony należy skropić sokiem z cytryny.
- Na folię układamy liście z kapusty i resztę warzyw dowolnie pokrojone. Na warzywa kładziemy rybę i oprószamy ją przyprawą do ryb, solą i pieprzem ziołowym delikatnie. Całość starannie zakręcamy i układamy w garnku na parę. Przykrywamy i doprowadzamy wodę do wrzenia.
- W dolnym garnku powinno być pół garnka wody.
- Ja paruję tak przygotowaną rybkę 30 do 45 minut – zależy to od rozmiaru i grubości kawałków ryby. Ale nawet jeśli chwilę dłużej potrzymamy na parze, to nie zaszkodzi.
- Podajemy z ziemniakami lub ryżem.
Słowa kluczowe: mintaj na parze przepis, mintaj z parowaru, karp gotowany na parze, karp na parze, mintaj na parze
Porady – dodatkowe informacje
Ryba na parze jest dużo zdrowsza niż smażona i z korzyścią dla nas zawiera cenne składniki. Oczywiście każdą rybę można tak przyrządzić, nawet mintaja. Dziś zrobiłam karpia, bo to właśnie miałam w lodówce.