karp lub mintaj w warzywach na parze

karp lub mintaj w warzywach na parze

Kochasz smaki prosto z morza i oceanu, ale nie jesteś pewien, jak przygotować rybę na parze? Masz parowar, ale jeszcze nie wykorzystałeś go do gotowania ryby? Czy kiedykolwiek próbowałeś gotować karpia lub mintaja na parze, podawanego z soczystymi warzywami? To idealne danie dla wszystkich fanów zdrowego odżywiania, które uwielbiają proste, ale wykwintne przepisy. Gotowanie na parze zachowuje delikatny smak ryby i pozwala warzywom zachować swoją chrupkość. Karp i mintaj na parze z warzywami to danie, które jest równie kolorowe, co smaczne, a do tego niezwykle zdrowe.

Składniki:

  • karp/mintaj
  • przyprawa do ryb Kamis
  • liście kapusty
  • marchewka
  • pietruszka, seler, por
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • sok z cytryny
  • folia aluminiowa
  • garnek do gotowania na parze
  • woda

Karp lub mintaj w warzywach na parze – jak zrobić?

  1. Karp sprawiony, czysty i pokrojony należy skropić sokiem z cytryny.
  2. Na folię układamy liście z kapusty i resztę warzyw dowolnie pokrojone. Na warzywa kładziemy rybę i oprószamy ją przyprawą do ryb, solą i pieprzem ziołowym delikatnie. Całość starannie zakręcamy i układamy w garnku na parę. Przykrywamy i doprowadzamy wodę do wrzenia.
  3. W dolnym garnku powinno być pół garnka wody.
  4. Ja paruję tak przygotowaną rybkę 30 do 45 minut – zależy to od rozmiaru i grubości kawałków ryby. Ale nawet jeśli chwilę dłużej potrzymamy na parze, to nie zaszkodzi.
  5. Podajemy z ziemniakami lub ryżem.

Słowa kluczowe: mintaj na parze przepis, mintaj z parowaru, karp gotowany na parze, karp na parze, mintaj na parze

Porady – dodatkowe informacje

Ryba na parze jest dużo zdrowsza niż smażona i z korzyścią dla nas zawiera cenne składniki. Oczywiście każdą rybę można tak przyrządzić, nawet mintaja. Dziś zrobiłam karpia, bo to właśnie miałam w lodówce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karp w zalewie octowej
Następny przepis: Karpatka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode