Karmelizowany ananas z lodami i bitą śmietaną

Karmelizowany ananas z lodami i bitą śmietaną

Wyobraź sobie karmelizowany ananas, słodko-cierpkie kawałki owocu otoczone błyszczącą warstwą karmelu, podane z kremowymi lodami i lekką bitą śmietaną. Ten deserowy przysmak to perfekcyjne zakończenie letniego posiłku, które przynosi prawdziwą ucztę dla kubków smakowych. Atrakcyjność tego dania nie kończy się na smaku – prezentuje się również wyjątkowo apetyczne, a prostota przygotowania zachęca do częstego serwowania. Karmelizowany ananas z lodami i bitą śmietaną to doskonały wybór dla tych, którzy lubią orzeźwiające, nie za ciężkie desery. Idealny na przyjęcia, spotkania z przyjaciółmi, czy leniwe niedzielne popołudnia.

Składniki:

  • puszka ananasa w syropie (krążki)
  • 2-3 łyżki masła lub margaryny
  • 4-5 łyżek cukru
  • dowolne lody (u mnie waniliowe)
  • śmietana kremówka 30% (1 szklanka)
  • cukier puder do smaku
  • 4 kostki dowolnej czekolady (u mnie biała)

Karmelizowany ananas z lodami i bitą śmietaną – jak zrobić?

  1. Ananasa odsączyć dokładnie z zalewy.
  2. Na patelni rozgrzać masło dodać cukier, jak się zrumieni smażyć na nim krążki ananasa z obu stron po kilka chwil.
  3. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem do smaku.
  4. Na talerz nakładamy krążki ananasa, porcje lodów i bitej śmietany. Posypujemy startą czekoladą. Od razu podajemy.

Karmelizowany ananas z lodami i bitą śmietaną – dodatkowe informacje

Należy uważać żeby cukier zbyt mocno się nie zrumienił, bo będzie gorzki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karmelizowany rabarbar
Następny przepis: Ciasto Karmelowe Latte Macchiato

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode