Karmelizowany ananas z lodami i bitą śmietaną
Wyobraź sobie karmelizowany ananas, słodko-cierpkie kawałki owocu otoczone błyszczącą warstwą karmelu, podane z kremowymi lodami i lekką bitą śmietaną. Ten deserowy przysmak to perfekcyjne zakończenie letniego posiłku, które przynosi prawdziwą ucztę dla kubków smakowych. Atrakcyjność tego dania nie kończy się na smaku – prezentuje się również wyjątkowo apetyczne, a prostota przygotowania zachęca do częstego serwowania. Karmelizowany ananas z lodami i bitą śmietaną to doskonały wybór dla tych, którzy lubią orzeźwiające, nie za ciężkie desery. Idealny na przyjęcia, spotkania z przyjaciółmi, czy leniwe niedzielne popołudnia.
admin
Składniki:
- puszka ananasa w syropie (krążki)
- 2-3 łyżki masła lub margaryny
- 4-5 łyżek cukru
- dowolne lody (u mnie waniliowe)
- śmietana kremówka 30% (1 szklanka)
- cukier puder do smaku
- 4 kostki dowolnej czekolady (u mnie biała)
Karmelizowany ananas z lodami i bitą śmietaną – jak zrobić?
- Ananasa odsączyć dokładnie z zalewy.
- Na patelni rozgrzać masło dodać cukier, jak się zrumieni smażyć na nim krążki ananasa z obu stron po kilka chwil.
- Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem do smaku.
- Na talerz nakładamy krążki ananasa, porcje lodów i bitej śmietany. Posypujemy startą czekoladą. Od razu podajemy.
Karmelizowany ananas z lodami i bitą śmietaną – dodatkowe informacje
Należy uważać żeby cukier zbyt mocno się nie zrumienił, bo będzie gorzki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Karmelizowany rabarbar
Następny przepis: Ciasto Karmelowe Latte Macchiato