KARMEL

KARMEL

Zanurz się w słodki świat domowej kulinarii z tym przepisem na karmel na patelni. Ta starannie opracowana receptura to sposób na przygotowanie wykwintnego, złocistego karmelu o delikatnym, słodkim smaku i aksamitnej teksturze. Składniki są proste i łatwo dostępne, a cały proces to czysta przyjemność. Karmel na patelni idealnie sprawdzi się jako dodatek do różnych deserów – ciast, lodów czy domowych słodyczy. Przekonaj się, jak bardzo domowy karmel różni się od tego sklepowego, dużo bardziej aromatycznego, pełnego głębi naturalnego smaku. Przygotowanie go samodzielnie przyniesie Ci dużo satysfakcji.

Składniki:

  • 1 łyżka mleka w proszku
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Karmel – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. Cukier rozsypujemy na suchej patelni powoli topimy go na niej. Następnie doprowadzamy do s karmelizowania (cukier powoli będzie brązowiał) (trzeba uważać żeby się nie spalił) (można mieszać ale drewnianą łyżką). Gdy uzyskamy ładny jasno brązowy kolor dodajemy masło (można zastąpić margaryną), mleko w proszku (jeśli nie macie to po prostu nie dodajcie, ale karmel będzie trochę rzadszy), cukier wanilinowy i mleko. Szybko mieszamy (najlepiej trzepaczką) (nie martwcie się, jeśli na początku nie będzie się chciało połączyć, po około 30 sekundach powinno się połączyć. Jeśli to się nie stanie, należy dolać jeszcze odrobinę mleka i mieszać).

Bardzo dobrze sprawdza się jako polewa do lodów, ciast i deserów. Można także jeść samo.

KARMEL – dodatkowe informacje

Uważać żeby nie przypalić za bardzo cukru


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karmazyn z patelni
Następny przepis: KARKÓWKOWE ROLADKI Z KASZĄ GRYCZANĄ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode