Karmazyn z patelni
Jest wiele sposobów na cieszenie się delikatnym mięsem ryb z rodziny karmazynów, ale ten przepis na karmazyna z patelni jest niewątpliwie jednym z najlepszych. To prosty i szybki sposób na przyrządzenie tej pysznej ryby, znanym zwłaszcza miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej. Karmazyn, smażony do zewnętrznej chrupkości, z wewnątrz pozostaje soczysty i delikatnie słodkawy. Ten przepis, rozpowszechniony przez miejscowych rybaków na całym świecie, pokazuje, jak pokochać ten morski skarb i jak najlepiej wydobyć jego naturalny, bogaty smak.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 mały karmazyn bez głowy wypatroszony (mrożony)
- cytryna
- 1/2 pomarańczy
- sól morska
- olej z pestek winogron
- suszony Tymianek
- mąka
- pieprz biały mielony
- 1 łyżka masła
Karmazyn z patelni – jak zrobić?
- Karmazynę rozmrozić (najlepiej spokojnie przez noc w lodówce ułożonego w pojemniku). Oskrobać, usunąć pozostawione błonki w jamie brzusznej i dobrze umyć. Osuszyć bardzo dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi.
- Przygotować marynatę z 1/3 szklanki oleju, soku z połowy cytryny, soku z pomarańczy (można wrzucić kawałki miąższu – ja wpycham go do brzucha ryby), szczypty soli i pieprzu.
Zalać marynatą rybę. Zostawić na godzinę. - Wyjąć rybę z marynaty i ponownie dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Naciąć od strony brzucha przy kręgosłupie. Usunąć ości, oddzielając je od spodu ze strony kręgosłupa aż do bocznych skrzeli. Potem ostrożnie postarać się usunąć kręgosłup, pozostawiając grzbietową płetwę tak, by łączyła obie połówki ryby. Rybę rozpłaszczyć (będzie przypominać wyglądem fladrę). Jeszcze położyć na nią ręczniki kuchenne i docisnąć, tak by usunąć płyn. Posypać karmazyna solą, pieprzem i tymiankiem. Oprószyć mąką.
- Na patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść karmazyna skórą do spodu. Gdy się zrumieni, przewrócić delikatnie, tak by się nie rozpadł (ja robię to łopatką do mięs i przytrzymuję widelcem). Docisnąć ogonek, by zrobił się chrupki. Dołożyć masło, by ryba przeszła jego smakiem.
Słowa kluczowe: karmazyn jak przyrządzić, karmazyn smażony, karmazyn ryba przepisy, karmazyn ryba przepis, karmazyn filet, karmazyn przepis
Karmazyn z patelni – dodatkowe informacje
Układać karmazyn na sałacie. Podawać z ziemniakami ugotowanymi w wodzie. Obok kłaść cytrynę, aby skropić potrawę.