Karkówka ze śliwkami
Poznajcie nasz wyśmienity przepis na karkówkę ze śliwkami. Duet mięsa i owoców przeniesie Wasze kubki smakowe w nieznane rejony kulinarnych doznań. W tym przypadku, doskonale doprawione mięso z karkówki spotyka się z kwaskowato-słodkim smakiem śliwek, tworząc harmonijne połączenie, które zaskakuje i zachwyca. Czy to na rodzinny obiad, czy na uroczyste spotkanie – nadziewana karkówka ze śliwkami jest zawsze doskonałym wyborem. Prosty w przygotowaniu, a zarazem wyrafinowany, ten przepis na karczek ze śliwkami z pewnością zasługuje na miejsce w Waszym kulinarnym repertuarze. Spróbujcie i przekonajcie się sami jak smakuje karkówka ze śliwką.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram karkówki
- 15 dekagramów śliwek kalifornijskich bez pestek
- 15 dekagramów suszonej żurawiny
- opakowanie przyprawy do karkówki
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
Karkówka ze śliwkami – jak zrobić?
-
1.
Śliwki mieszamy z żurawiną. Karkówkę myjemy i osuszamy. Ostrym długim nożem robimy w mięsie otwór i wkładamy owoce. -
2.
Przyprawę do karkówki mieszamy z olejem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Marynatą nacieramy mięso. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Następnie pieczemy ok. 2 godzin w temperaturze 180 °C. Podajemy z ziemniakami lub frytkami i surówką.
Karkówka ze śliwkami – dodatkowe informacje
RADY B. Holisz. Karkówkę można zamarynować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Do przygotowania potrawy nie używamy soli – wystarczy tyle, ile jest w przyprawie do karkówki. Przed pieczeniem mięso można obwiązać sznurkiem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Karkowka zawijana z mięsem mielonym
Następny przepis: Karmazyn z patelni