Karkówka zapiekana ze słodką kapustą
Zapraszamy do odkrycia smaku tradycyjnej polskiej kuchni z tym przepisem na karkówkę zapiekaną ze słodką kapustą. To doskonałe danie na rodzinny obiad, które z pewnością zadowoli wszystkich miłośników mięsnych specjałów. Używając jako głównych składników soczystej karkówki i słodkiej kapusty, stworzymy połączenie, które zaskoczy niejednego smakosza. W tym przepisie, karkówka jest przekładana warstwami aromatycznej kapusty, co nadaje daniu niepowtarzalnego charakteru. To połączenie składników sprawia, że przepis na karkówkę zapiekaną ze słodką kapustą jest nie tylko smaczny, ale również pożywny i sycący.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego bez kości
- 1 mała główka kapusty
- 250 g pieczarek
- 1 liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- kmin rzymski
- słodka papryka
- 2 łyżki smalcu
Karkówka zapiekana ze słodką kapustą – jak zrobić?
- Kapustę drobno poszatkować, włożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kmin rzymski, sól, pieprz, paprykę słodką. Wlać szklankę wody i dusić pod przykryciem około 15 minut.
- Karkówkę pokroić na plastry o grubości 0,5 cm i lekko rozbić. Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na smalcu z dwóch stron na rumiany kolor.
- Połowę kapusty wyłożyć na dno naczynia, a następnie przełożyć mięso. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę drobno pokrojoną, a następnie wlać na mięso.
- Pieczarki pokroić w plastry i wymieszać z resztą kapusty po czym wyłożyć na mięso. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
- Wszystko zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40-45 minut.
Karkówka zapiekana ze słodką kapustą – dodatkowe informacje
Całość podałam z ziemniakami puree.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Karkówka zapiekana w sosie meksykańskim
Następny przepis: Karkowka zawijana z mięsem mielonym