Karkówka zapiekana w sosie meksykańskim

Karkówka zapiekana w sosie meksykańskim

Karkówka zapiekana w sosie meksykańskim to danie, które przyprawi twoje kubki smakowe o tętniącą egzotyką przygodę. To doskonała opcja dla tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego i skosztować odrobinę Ameryki Łacińskiej w domowym zaciszu. Mięso jest niesamowicie soczyste i pachnące dzięki aromatycznemu, pikantnemu sosowi. To danie jest nie tylko pełne smaku, ale także niesamowicie estetyczne. Prezentuje się efektownie i będzie z pewnością hitem każdej domowej uczty. Połączenie karkówki z meksykańskim sosem to prawdziwe małżeństwo smaków. Wypróbuj sam!

Składniki:

  • 1,5 kg (7 plastrów) wieprzowiny z kością
  • jarzynka lub sól
  • mielony pieprz
  • czubryca czerwona
  • papryka wędzona w proszku
  • 3 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 25 dag pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 słoik (500 gram) sosu meksykańskiego z renomowanej firmy
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 średnie listki laurowe
  • 3 kuleczki ziela angielskiego
  • do smażenia: smalec lub 2 łyżki masła czosnkowo pietruszkowego lub 2 łyżki oleju

Karkówka zapiekana w sosie meksykańskim – jak zrobić?

  1. Plastry karkówki oprószyć jarzynką, pieprzem, czubrycą czerwoną i papryką wędzoną, odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie obsmażyć na rumiano. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.Cebule, czosnek i grzyby pokroić w kostkę i przesmażyć, dodać paprykę pokrojoną w kostkę, podsmażyć 3-4 minuty na rozgrzanym maśle z olejem. Doprawić jarzynką i pieprzem. Wyłożyć na mięso. Dodać listki laurowe i ziele angielskie. Całość zalać sosem meksykańskim połączonym z keczupem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1,5 godziny, trzeba sprawdzać, aby mięso się nie rozpadło.
  2. Podać np z ziemniaczkami i piwkiem zielonym.

Porady – dodatkowe informacje

Karkówka zapiekana w sosie meksykańskim to pyszna i aromatyczna potrawa, która z pewnością zasmakuje każdemu. Aby przygotować ten smakowity dani, potrzebujesz karkówki oraz sosu meksykańskiego. Karkówkę kroimy na plastry i marynujemy w sosie, a następnie pieczemy w sosie przez około godzinę. Efektem końcowym jest soczyste i aromatyczne mięso w pysznym sosie. To idealne danie na obiad dla całej rodziny lub na spotkanie ze znajomymi. Spróbuj karkówki zapiekanej w sosie meksykańskim i przekonaj się, jak wyjątkowy może być smak tej potrawy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karkówka z warzywami
Następny przepis: Karkówka zapiekana ze słodką kapustą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode