Karkówka z dzika w intenswnym sosie grzybowym

Karkówka z dzika w intenswnym sosie grzybowym

Podnieś swój kulinarny warsztat na wyższy poziom poprzez przygotowanie pysznej karkówki z dzika w intensywnym sosie grzybowym. Ta luksusowa potrawa z dziczyzny przyciąga uwagę zarówno wykwintnym smakiem, jak i oryginalnością. Stworzenie tego dania to doskonały sposób na zaimponowanie gości podczas uroczystego obiadu. Karkówka z dzika łączy w sobie dziką nutę smaku z aromatem leśnych grzybów tworząc niezapomniane doznania kulinarne. Ten przepis na karkówkę z dzika pozwoli Ci odkryć nowe, ekscytujące smaki i zapewni niepowtarzwalne doświadczenie kulinarne dla Ciebie i Twoich gości. Wypróbuj i ciesz się luksusem na swoim stole.

Składniki:

  • 1kg mięsa z dzika
  • 300g grzybów czerwonych łebków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 200g selera
  • szklanka bulionu
  • 1/4 szklanki wina do dziczyzny
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawa do dziczyzny
  • oliwa

Karkówka z dzika w intenswnym sosie grzybowym – jak zrobić?

  1. Karkówkę myjemy,osuszamy ręcznikiem i kroimy na plastry.
  2. Mięso doprawiamy przyprawami (według uznania) i obsmażamy z obu stron.
  3. Karkówkę zalewamy bulionem oraz winem i dusimy na wolnym ogniu pod przekryciem.
  4. Cebulkę kroimy w piórka,marchewkę i pietruszkę w krążki,seler w kosteczkę,warzywa dodajemy do duszącego się mięsa.
  5. Pod koniec gdy mięsko będzie już miękkie dodajemy grzybki(ja dodałam czerwone łebki ale mogą być tez inne) i dusimy jeszcze przez ok.20 minut.

Karkówkę można podawać z kluskami śląskimi i tartymi buraczkami.

SmaczneGO

Karkówka z dzika – dodatkowe informacje

Danie podawać od razu po przyrządzeniu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karkówka w pysznym sosie własnym
Następny przepis: Karkówka z ananasem i porem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode