Karkówka z dzika w intenswnym sosie grzybowym
Podnieś swój kulinarny warsztat na wyższy poziom poprzez przygotowanie pysznej karkówki z dzika w intensywnym sosie grzybowym. Ta luksusowa potrawa z dziczyzny przyciąga uwagę zarówno wykwintnym smakiem, jak i oryginalnością. Stworzenie tego dania to doskonały sposób na zaimponowanie gości podczas uroczystego obiadu. Karkówka z dzika łączy w sobie dziką nutę smaku z aromatem leśnych grzybów tworząc niezapomniane doznania kulinarne. Ten przepis na karkówkę z dzika pozwoli Ci odkryć nowe, ekscytujące smaki i zapewni niepowtarzwalne doświadczenie kulinarne dla Ciebie i Twoich gości. Wypróbuj i ciesz się luksusem na swoim stole.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1kg mięsa z dzika
- 300g grzybów czerwonych łebków
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- 200g selera
- szklanka bulionu
- 1/4 szklanki wina do dziczyzny
- sól i pieprz do smaku
- przyprawa do dziczyzny
- oliwa
Karkówka z dzika w intenswnym sosie grzybowym – jak zrobić?
- Karkówkę myjemy,osuszamy ręcznikiem i kroimy na plastry.
- Mięso doprawiamy przyprawami (według uznania) i obsmażamy z obu stron.
- Karkówkę zalewamy bulionem oraz winem i dusimy na wolnym ogniu pod przekryciem.
- Cebulkę kroimy w piórka,marchewkę i pietruszkę w krążki,seler w kosteczkę,warzywa dodajemy do duszącego się mięsa.
- Pod koniec gdy mięsko będzie już miękkie dodajemy grzybki(ja dodałam czerwone łebki ale mogą być tez inne) i dusimy jeszcze przez ok.20 minut.
Karkówkę można podawać z kluskami śląskimi i tartymi buraczkami.
SmaczneGO
Karkówka z dzika – dodatkowe informacje
Danie podawać od razu po przyrządzeniu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Karkówka w pysznym sosie własnym
Następny przepis: Karkówka z ananasem i porem