Karkówka z cebulą i grzybami
Karkówka z cebulą i grzybami to pyszny, domowy przepis idealny na rodzinny obiad. To danie, które jest pełne aromatu i smaku dzięki połączeniu przypraw, soczystej karkówki, smaku grzybów i słodkości cebuli. Pieczenie karkówki z grzybami i cebulą pozwala na wydobycie pełnej gamy smaków, a także na uzyskanie miesa idealnie miękkiego i soczystego. Ten przepis jest jednym z klasyków polskiej kuchni, a do jego przygotowania potrzebujemy tylko kilku składników. Bez wątpienia karczek pieczony z grzybami i cebulą to propozycja, która zachwyci każdego miłośnika tradycyjnej, domowej kuchni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1,2 kg karkówki
- 2 duże cebule
- Około ½ kg ugotowanych i osączonych grzybów (różnych u mnie prawdziwki, maślaki)
- Sól, pieprz do smaku
- Przyprawa do karkówki
Karkówka z cebulą i grzybami – jak zrobić?
- Wykonanie: mięso wymoczyć w zimnej wodzie. Następnie osączyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pociąć na plastry około 1 cm natrzeć solą, pieprzem i przyprawą. Odstawić na 1 godzinę do lodówki. Cebulę obrać, pokroić w plastry. Na dno gęsiarki wyłożyć kilka plastrów cebuli. Plastry karkówki układać na dachówkę przekładając plastrami cebuli. Przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny, następnie dodać pokrojone w kostkę, ugotowane grzyby, zapiekać około 20 minut.
Karkówka z cebulą i grzybami – dodatkowe informacje
1. Mięso można delikatnie rozbić.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Karkówka z ananasem i porem
Następny przepis: KARKÓWKA Z GRILLA W ŚMIETANOWEJ MARYNACIE