Karkówka z cebulą i grzybami

Karkówka z cebulą i grzybami

Karkówka z cebulą i grzybami to pyszny, domowy przepis idealny na rodzinny obiad. To danie, które jest pełne aromatu i smaku dzięki połączeniu przypraw, soczystej karkówki, smaku grzybów i słodkości cebuli. Pieczenie karkówki z grzybami i cebulą pozwala na wydobycie pełnej gamy smaków, a także na uzyskanie miesa idealnie miękkiego i soczystego. Ten przepis jest jednym z klasyków polskiej kuchni, a do jego przygotowania potrzebujemy tylko kilku składników. Bez wątpienia karczek pieczony z grzybami i cebulą to propozycja, która zachwyci każdego miłośnika tradycyjnej, domowej kuchni.

Składniki:

  • 1,2 kg karkówki
  • 2 duże cebule
  • Około ½ kg ugotowanych i osączonych grzybów (różnych u mnie prawdziwki, maślaki)
  • Sól, pieprz do smaku
  • Przyprawa do karkówki

Karkówka z cebulą i grzybami – jak zrobić?

  1. Wykonanie: mięso wymoczyć w zimnej wodzie. Następnie osączyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pociąć na plastry około 1 cm natrzeć solą, pieprzem i przyprawą. Odstawić na 1 godzinę do lodówki. Cebulę obrać, pokroić w plastry. Na dno gęsiarki wyłożyć kilka plastrów cebuli. Plastry karkówki układać na dachówkę przekładając plastrami cebuli. Przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny, następnie dodać pokrojone w kostkę, ugotowane grzyby, zapiekać około 20 minut.

Karkówka z cebulą i grzybami – dodatkowe informacje

1. Mięso można delikatnie rozbić.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karkówka z ananasem i porem
Następny przepis: KARKÓWKA Z GRILLA W ŚMIETANOWEJ MARYNACIE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode