Karkówka z ananasem i porem
Zapewne większość z nas kojarzy połączenie mięsa z ananasem z klasyką kuchni amerykańskiej, jakim jest hamburger hawajski. Jednak tym razem proponuję wypróbować ten egzotyczny mariaż smaków w polskim wydaniu, przygotowując pieczoną karkówkę z ananasem. Delikatność mięsa karkówki idealnie komponuje się z soczystym ananasem, a jej wyrazisty smak pięknie kontrastuje ze słodko-kwasowym owocem. Dodatkowo, por dodaje eleganckiego akcentu swoim delikatnym aromatem. Przygotowana według tego przepisu karkówka z ananasem i porem to danie, które nie tylko zaskoczy Cię swoim smakiem, ale również jest wyjątkowo proste do wykonania.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 plastry karkówki o grubości 1 cm
- 3 łyżki mąki
- Olej do smażenia
- Przyprawy: sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, mielona ostra papryka, mielony kminek
- 1 średni por
- 4 plastry ananasa z puszki + 1/3 szklanki soku
Karkówka z ananasem i porem – jak zrobić?
-
1.
Wykonanie: mięso delikatnie rozbić, doprawić solą, pieprzem, papryką i kminkiem, odstawić na 1 godz. do lodówki. Pora pokroić w plasterki, ananasa w małe kawałki, czosnek przepuścić przez praskę, wszystkie składniki wymieszać, odstawić.
Mięso wyjąć z lodówki, obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego na przemian z mieszanką pora z ananasem i czosnkiem, podlać 1/3 szklanki wody i 1/3 szklanki soku z ananasa. Całość dusić około 45 minut. Podawać z dowolną surówką i ziemniakami lub ciemnym pieczywem.
xxxx – Dodatkowe informacje
1. Karkówkę pieczoną z ananasem można przygotować, obsypując mięso przyprawami i delikatnie skrapiając je olejem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Karkówka z dzika w intenswnym sosie grzybowym
Następny przepis: Karkówka z cebulą i grzybami