Karkówka z ananasem i porem

Karkówka z ananasem i porem

Zapewne większość z nas kojarzy połączenie mięsa z ananasem z klasyką kuchni amerykańskiej, jakim jest hamburger hawajski. Jednak tym razem proponuję wypróbować ten egzotyczny mariaż smaków w polskim wydaniu, przygotowując pieczoną karkówkę z ananasem. Delikatność mięsa karkówki idealnie komponuje się z soczystym ananasem, a jej wyrazisty smak pięknie kontrastuje ze słodko-kwasowym owocem. Dodatkowo, por dodaje eleganckiego akcentu swoim delikatnym aromatem. Przygotowana według tego przepisu karkówka z ananasem i porem to danie, które nie tylko zaskoczy Cię swoim smakiem, ale również jest wyjątkowo proste do wykonania.

Składniki:

  • 4 plastry karkówki o grubości 1 cm
  • 3 łyżki mąki
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, mielona ostra papryka, mielony kminek
  • 1 średni por
  • 4 plastry ananasa z puszki + 1/3 szklanki soku

Karkówka z ananasem i porem – jak zrobić?

  1. 1.
    Wykonanie: mięso delikatnie rozbić, doprawić solą, pieprzem, papryką i kminkiem, odstawić na 1 godz. do lodówki. Pora pokroić w plasterki, ananasa w małe kawałki, czosnek przepuścić przez praskę, wszystkie składniki wymieszać, odstawić.
    Mięso wyjąć z lodówki, obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego na przemian z mieszanką pora z ananasem i czosnkiem, podlać 1/3 szklanki wody i 1/3 szklanki soku z ananasa. Całość dusić około 45 minut. Podawać z dowolną surówką i ziemniakami lub ciemnym pieczywem.

xxxx – Dodatkowe informacje

1. Karkówkę pieczoną z ananasem można przygotować, obsypując mięso przyprawami i delikatnie skrapiając je olejem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karkówka z dzika w intenswnym sosie grzybowym
Następny przepis: Karkówka z cebulą i grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode