Karkówka w sosie śmietanowo- pieczarkowym

Karkówka w sosie śmietanowo- pieczarkowym

Karkówka w sosie śmietanowo-pieczarkowym to obfite, smakowite danie, które zadowoli wszystkie podniebienia. Jej soczysty, dobrze doprawiony smak doskonale komponuje się z delikatnością sosu śmietanowo-pieczarkowego, nadając temu daniu głębi i kremowości. Ten klasyczny przepis stanowi esencję domowej kuchni, łącząc prostotę przygotowania z bogactwem smaku. Karkówka to mięso, które zawsze wychodzi aromatyczne i soczyste, a sos pieczarkowy dodaje mu niepowtarzalnej nuty. To danie, które sprawdzi się zarówno na rodzinnej niedzielnej kolacji, jak i podczas eleganckiego przyjęcia.

Składniki:

  • 12 plasterków wieprzowiny (1kg)
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • odrobina oleju
  • odrobina masła
  • 1 duża cebula
  • 10 większych pieczarek
  • 3 paski czerwonej papryki (połowa średniej papryki)
  • 1 sos pieczarkowy Winiary
  • 1 śmietana 18% do zup i sosów „łaciata”
  • większa garść startego żółtego sera

Karkówka w sosie śmietanowo-pieczarkowym – jak zrobić?

  1. Karkówkę dzień wcześniej rozbijamy oprószając mieszanką z soli, pieprzu i ostrej papryki. Odstawiamy do lodówki. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Gotujemy 30-40 minut. Cebulę kroimy w piórka. Paprykę w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy odrobinę margaryny i wrzucamy pokrojoną cebulę, a następnie pieczarki. Około 10 minut podsmażamy.
  2. Następnego dnia plastry karkówki obsmażamy chwilę z obu stron na rozgrzanym oleju. Naczynie żaroodporne smarujemy wewnątrz margaryną i układamy w nim podpieczone plastry karkówki i warstw pieczarek z cebulą i troszkę posiekanej papryki, kolejna warstwa karkówki, cebuli z pieczarkami i papryki. Tak ułożoną karkówkę zalewamy śmietanką z sosem pieczarkowym Winiary, przykrywamy pokrywą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C*. Po godzinie pieczenia wierzch posypujemy startym, żółtym serem i jeszcze pod przykryciem pieczemy 30 minut. Smacznego 🙂

Karkówka w sosie śmietanowo-pieczarkowym – dodatkowe informacje

Czas przygotowania nie obejmuje czasu marynaty i czasu gotowania pieczarek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: KARKÓWKA W SOSIE POMIDOROWYM
Następny przepis: Karkówka w sosie słodko-kwaśnym z ziemniakami i surówką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode