KARKÓWKA W SOSIE POMIDOROWYM

KARKÓWKA W SOSIE POMIDOROWYM

Podczas gdy wiele osób kojarzy karkówkę przede wszystkim z grillem, to jej wersja duszona lub pieczona w sosie pomidorowym również ma swoje wielkie zalety. Długie gotowanie mięsa w aromatycznym, słodko-kwaśnym sosie sprawia, że jest ono niezwykle soczyste i aksamitne. Ta propozycja to doskonałe rozwiązanie na rodzinny obiad lub formę zaproszenia dla przyjaciół na wspólny posiłek. Karkówka w sosie pomidorowym to duża propozycja smaku na talerzu – pomidorowy sos, delicje mięsa i harmonia różnych przypraw przygotowują uczucie kulinarnego triumfu.

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa wieprzowego
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • czosnek granulowany
  • zioła prowansalskie
  • sosik:
  • 2 szklanki wody
  • mały słoiczek keczupu
  • łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 kostka warzywna
  • 2 cebule

Karkówka w sosie pomidorowym – jak zrobić?

  1. Karkówkę kroimy na plastry. Każdą z obu stron oproszamy sola, pieprzem, czosnkiem granulowanym, papryką i ziołami.
  2. Smazymy plastry karkówki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
  3. Wszystkie składniki sosu zagotowujemy, dodajemy do garnuszka pokrojoną w piórka cebulę.
  4. Do gorącego sosu wkładamy obsmażone plastry karkówki. Dusimy ok. 40 minut.

Słowa kluczowe: karkówka duszona w sosie pomidorowym, karkówka pieczona w sosie pomidorowym, karkówka w sosie pomidorowym

Karkówka w sosie pomidorowym – dodatkowe informacje

Jesli chcemy zeby sosik był bardziej ostry mozemy dodac jeszcze łyzeczkę ostrej mielonej papryki lub pokroic drobno jedną papryczkę chili.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karkówka w sosie grzybowym
Następny przepis: Karkówka w sosie śmietanowo- pieczarkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode