Karkówka w sosie musztardowo-śmietanowym

Karkówka w sosie musztardowo-śmietanowym

Karkówka w sosie musztardowo-śmietanowym to popularne danie, które podbije serca miłośników intensywnych i aromatycznych smaków. Już sama nazwa wywołuje apetyt, a korzystanie z takich składników jak ogólnie dostępne mięso karkówki, musztarda oraz śmietana obiecuje prawdziwe doznania kulinarne. Sałatka z dodatkiem miodu doda potrawie nieszablonowego, słodkiego akcentu. Ta wersja karkówki to niezwykle soczyste danie, które z powodzeniem możemy podawać na rodzinne obiady, uroczyste kolacje czy przyjęcia. Bez wątpienia to połączenie smaków, które zasługuje na uwagę. Spróbuj i dołącz do grona wielbicieli karkówki w sosie musztardowo-śmietanowym.

Składniki:

  • 75 dag karkówki
  • 4 cebule
  • 3 łyżeczki łagodnej musztardy
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka soli gruboziarnistej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 1/4 kostki tłuszczu typu planta
  • 2 szklanki wody

Karkówka w sosie musztardowo-śmietanowym – jak zrobić?

  1. Mięso myjemy i kroimy na plastry. Dokładnie obtaczamy w soli gruboziarnistej, majeranku i czosnku granulowanym.
  2. Wrzucamy karkówkę na rozgrzaną głęboką patelnię z tłuszczem i obsmażamy po 5 minut z każdej strony.
  3. W tym czasie cebulę obieramy i kroimy w piórka. Dodajemy do mięsa kiedy skończy się podsmażać i dosypujemy przyprawę uniwersalną. Smażymy całość aż cebulka się zarumieni.
  4. Następnie zalewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem 30 minut.
  5. Po upływie tego czasu dodajemy mąkę wymieszaną ze śmietaną i dokładnie mieszamy. Dusimy 5 minut.
  6. Dodajemy musztardę i mieszamy. Dusimy jeszcze kilka minut.

Karkówka w sosie musztardowo-śmietanowym – dodatkowe informacje

-Aby śmietana nie zważyła się podczas dodawania do sosu, należy wymieszać ją z kilkoma łyżkami gotującego się wywaru i dopiero powoli wlewać, ciągle mieszając.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karkówka w sosie chrzanowym
Następny przepis: Karkówka w sosie grzybowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode