Karkówka w sosie musztardowo-śmietanowym
Karkówka w sosie musztardowo-śmietanowym to popularne danie, które podbije serca miłośników intensywnych i aromatycznych smaków. Już sama nazwa wywołuje apetyt, a korzystanie z takich składników jak ogólnie dostępne mięso karkówki, musztarda oraz śmietana obiecuje prawdziwe doznania kulinarne. Sałatka z dodatkiem miodu doda potrawie nieszablonowego, słodkiego akcentu. Ta wersja karkówki to niezwykle soczyste danie, które z powodzeniem możemy podawać na rodzinne obiady, uroczyste kolacje czy przyjęcia. Bez wątpienia to połączenie smaków, które zasługuje na uwagę. Spróbuj i dołącz do grona wielbicieli karkówki w sosie musztardowo-śmietanowym.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- 75 dag karkówki
 - 4 cebule
 - 3 łyżeczki łagodnej musztardy
 - 3 łyżki śmietany
 - 1 łyżka mąki
 - 1 łyżka soli gruboziarnistej
 - 1 łyżka majeranku
 - 1 łyżeczka czosnku granulowanego
 - 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
 - 1/4 kostki tłuszczu typu planta
 - 2 szklanki wody
 
Karkówka w sosie musztardowo-śmietanowym – jak zrobić?
- Mięso myjemy i kroimy na plastry. Dokładnie obtaczamy w soli gruboziarnistej, majeranku i czosnku granulowanym.
 - Wrzucamy karkówkę na rozgrzaną głęboką patelnię z tłuszczem i obsmażamy po 5 minut z każdej strony.
 - W tym czasie cebulę obieramy i kroimy w piórka. Dodajemy do mięsa kiedy skończy się podsmażać i dosypujemy przyprawę uniwersalną. Smażymy całość aż cebulka się zarumieni.
 - Następnie zalewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem 30 minut.
 - Po upływie tego czasu dodajemy mąkę wymieszaną ze śmietaną i dokładnie mieszamy. Dusimy 5 minut.
 - Dodajemy musztardę i mieszamy. Dusimy jeszcze kilka minut.
 
Karkówka w sosie musztardowo-śmietanowym – dodatkowe informacje
-Aby śmietana nie zważyła się podczas dodawania do sosu, należy wymieszać ją z kilkoma łyżkami gotującego się wywaru i dopiero powoli wlewać, ciągle mieszając.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Karkówka w sosie chrzanowym
Następny przepis: Karkówka w sosie grzybowym





