Karkówka w sosie grzybowym

Karkówka w sosie grzybowym

Karkówka w sosie grzybowym to doskonały pomysł na syty, aromatyczny obiad, który zachwyci wszelakich miłośników mięsnych przysmaków. Bitki z karkówki, duszone powoli, aż do osiągnięcia idealnej, miękkości, to prawdziwie królewski składnik tej potrawy. Magiczne połączenie tego soczystego mięsa z bogatym smakiem sosu grzybowego tworzy niezwykle smakowite danie. Idealne na rodzinne spotkania oraz ważne okazje, kiedy chcemy zaskoczyć gości czymś wyjątkowym. Przepis ten jest nie tylko smaczny, ale i prosty do przygotowania, co sprawia, że jest idealny nawet dla mniej doświadczonych kucharzy.

Składniki:

  • -0,6 kg wieprzowej karkówki bez kości
  • -400 g gotowanych grzybów leśnych (u mnie podgrzybki)
  • -2 duże cebule
  • -1 łyżka mielonej papryki słodkiej
  • -1 łyżeczka curry
  • -1 płaska łyżeczka soli
  • -1/2 łyżeczki pieprzu
  • -1/2 łyżeczki cukru
  • -0,5 l bulionu
  • -1 łyżka skrobi ziemniaczanej + 4 łyżki zimnej wody
  • -olej do smażenia
  • -ew. sól i pieprz do smaku

Karkówka w sosie grzybowym – jak zrobić?

  1. Dzień wcześniej karkówkę dzielimy na 6 plastrów i lekko rozbijamy. Paprykę słodką, curry, sól oraz pieprz mieszamy ze sobą. Taką mieszanką dokładnie nacieramy każdy plaster mięsa. Układamy na talerzyku: obraną i pokrojoną w talarki cebulę, plaster mięsa, znów cebula, mięso, cebula itd. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na noc. Następnego dnia plastry mięsa razem z cebulką obsmażamy na rumiano po 3 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju.
  2. Dodajemy pokrojone w średnie kawałki grzyby i smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając. Zalewamy bulionem i dusimy 30 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy cukier, dokładnie mieszamy. Skrobię rozrabiamy z wodą i wlewamy do garnka cały czas mieszając jego zawartość. Zagotowujemy i w razie potrzeby całość doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Smacznego!

Porady – Dodatkowe informacje

Podajemy z makaronem lub kaszą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karkówka w sosie musztardowo-śmietanowym
Następny przepis: KARKÓWKA W SOSIE POMIDOROWYM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode