Karkówka w pysznym sosie własnym
Składniki:
- 5 plastrów karkówki wołowej
- przyprawa do karkówki (klasyczna)
- 1 starta mała marchew
- 1 łyżka pokrojonej w kostkę cebuli
- 1 liść laurowy
- 6 ziarenek pieprzu czarnego
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- ok. 0,8 l wody
- 1 łyżka mąki
- pół łyżeczki majeranku
- sól, pieprz, przyprawa uniwersalna do smaku
- mąka do obtaczania
- olej do smażenia
Karkówka w pysznym sosie własnym – jak zrobić?
- UWAGA: Mięso solimy dopiero na koniec aby, nie zrobiło się twarde !!!
Karkówkę myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy przyprawą do karkówki i obtaczamy w mące. Następnie na rozgrzanym oleju obsmażamy karkówkę z obu stron na złoty kolor. Olej, który nam został z karkówki zostawiamy !!!!
Do garnka wrzucamy, pokrojoną cebulę, obsmażoną karkówkę wraz z 3 łyżkami oleju z karkówki, startą marchew, ziarnisty pieprz, liść laurowy, majeranek i ziele angielskie. Przez chwilę wszystko razem smażymy na małym ogniu, a następnie dolewamy wodę i mieszamy. Całość gotujemy przez ok.40-50 minut do miękkości mięsa często mieszając, aby karkówka nie przywierała do garnka. W między czasie dodajemy pieprz.
Pod sam koniec gotowania, gdy karkówka będzie już miękka doprawiamy sos solą, przyprawa uniwersalna i zagęszczamy zawiesiną z mąki i wody (dodajemy do zawiesiny kilka łyżek sosu, aby nie powstały grudki).
Karkówkę można podawać z dowolnym dodatkiem skrobiowym, mi najbardziej smakuje z bułkami na parze.
Karkówka w pysznym sosie własnym – dodatkowe informacje
Mięso solimy zawsze po ugotowaniu, aby nie zrobiło się twarde.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Karkówka wieprzowa pieczona - soczysta i krucha
Następny przepis: Karkówka z dzika w intenswnym sosie grzybowym