Karkówka w pysznym sosie własnym

Karkówka w pysznym sosie własnym

Karkówka w pysznym sosie własnym to tradycyjna polska potrawa, która zagra w głównej roli na każdym uroczystym obiedzie. To danie, które idealnie łączy w sobie mięsisty smak karczku wołowego z delikatnością domowego sosu. Poznaj przepis na tę zasłużenie popularną potrawę wśród miłośników kuchni polskiej. To danie, które sprawdzi się na rodzinne spotkanie, uroczysty obiad czy kolację w gronie przyjaciół. Ciekawa propozycja dla tych, którzy poszukują odkryć kulinarnej sztuki polskiej kuchni. Czy jesteś gotowy nauczyć się, jak przygotować karkówkę wołową w pysznym sosie? Zapraszamy do odkrycia tajników tego przepisu!

Składniki:

  • 5 plastrów karkówki wołowej
  • przyprawa do karkówki (klasyczna)
  • 1 starta mała marchew
  • 1 łyżka pokrojonej w kostkę cebuli
  • 1 liść laurowy
  • 6 ziarenek pieprzu czarnego
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • ok. 0,8 l wody
  • 1 łyżka mąki
  • pół łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz, przyprawa uniwersalna do smaku
  • mąka do obtaczania
  • olej do smażenia

Karkówka w pysznym sosie własnym – jak zrobić?

  1. UWAGA: Mięso solimy dopiero na koniec aby, nie zrobiło się twarde !!!

    Karkówkę myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy przyprawą do karkówki i obtaczamy w mące. Następnie na rozgrzanym oleju obsmażamy karkówkę z obu stron na złoty kolor. Olej, który nam został z karkówki zostawiamy !!!!

    Do garnka wrzucamy, pokrojoną cebulę, obsmażoną karkówkę wraz z 3 łyżkami oleju z karkówki, startą marchew, ziarnisty pieprz, liść laurowy, majeranek i ziele angielskie. Przez chwilę wszystko razem smażymy na małym ogniu, a następnie dolewamy wodę i mieszamy. Całość gotujemy przez ok.40-50 minut do miękkości mięsa często mieszając, aby karkówka nie przywierała do garnka. W między czasie dodajemy pieprz.

    Pod sam koniec gotowania, gdy karkówka będzie już miękka doprawiamy sos solą, przyprawa uniwersalna i zagęszczamy zawiesiną z mąki i wody (dodajemy do zawiesiny kilka łyżek sosu, aby nie powstały grudki).

    Karkówkę można podawać z dowolnym dodatkiem skrobiowym, mi najbardziej smakuje z bułkami na parze.

Karkówka w pysznym sosie własnym – dodatkowe informacje

Mięso solimy zawsze po ugotowaniu, aby nie zrobiło się twarde.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karkówka wieprzowa pieczona - soczysta i krucha
Następny przepis: Karkówka z dzika w intenswnym sosie grzybowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode