Karkówka w marynacie barbecue

Karkówka w marynacie barbecue

Karkówka w marynacie barbecue to kwintesencja smaków na każdym grilowym zjeździe! Rozpływająca się w ustach, soczysta karkówka w intensywnym sosie bbq, dla wielu jest prawdziwym majstersztykiem i symbolem udanego grillowania. Ten aromatyczny przepis, łączący tradycję kulinarną Polski i Ameryki, z pewnością oczaruje niejednego miłośnika mięsnych przysmaków. Niezależnie od okazji – rodzinne spotkanie na świeżym powietrzu czy grillowanie ze znajomymi – karkówka barbecue zawsze się sprawdzi! Czy jest coś lepszego od kawałka doskonale przyrządzonego mięsa, podbitego smoke’owym aromatem sosu bbq? Spróbujcie sami!
Keywords:karkówka barbecue, karkówka bbq, karkówka w sosie bbq.

Składniki:

  • 1,7kg mięsa wieprzowego
  • ok 200g pikantnego keczupu
  • 3 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/3 szklanki wody
  • szczypta papryki słodkiej
  • sól, pieprz

Karkówka w marynacie barbecue – jak zrobić?

  1. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i razem ze zmiażdżonym czosnkiem lekko zeszklić w rondelku. Dodać pozostałe składniki marynaty i doprowadzić do wrzenia. Gdy marynata ostygnie, zalewamy nią poporcjonowane mięso, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Mięso i marynatę wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w 180st C około 2 godzin.

Smacznego!

Porady – dodatkowe informacje

Jeśli nie mamy akurat miodu można go zastąpić cukrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karkówka w kiszonej kapuście
Następny przepis: Karkówka w coli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode