Karkówka w kiszonej kapuście
Karkówka w kiszonej kapuście to smakowity przepis, który tworzy doskonałe połączenie delikatnej karkówki z kwaskowatością kiszonej kapusty. To doskonały pomysł na obiad dla tych, którzy cenią sobie tradycyjne, domowe potrawy. Karczek pieczony w kapuście to propozycja dla miłośników mięsa o wyrazistym smaku. Karkówka z kapustą kiszoną to przepis, który przypomina o tradycyjnej polskiej kuchni. Znakomicie sprawdzi się na rodzinnej kolacji, ale także na większych spotkaniach. Klasyczny karkówek w kapuście kiszonej Siostry Anastazji to gwarancja udanego posiłku. Bez względu na okazję, karkówka pieczona w kapuście kiszonej na pewno przysporzy samej radości.
admin
Składniki:
- 40 dag kiszonej kapusty
- 4 plastry karkówki
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Karkówka w kiszonej kapuście – jak zrobić?
- Plastry karkówki rozbić, oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju.
- Cebulę obrać, pokroić.
- Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Do kapusty dodać marchew i cebulę, cukier oraz 3 łyżki oleju. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę kapusty, na to wyłożyć zrumienioną karkówkę i przykryć pozostałą kapustą.
- Polać tłuszczem ze smażenia mięsa.
- Piec w 160 stopniach ok 60 min, aż mięso będzie miękkie.
Karkówka w kiszonej kapuście – dodatkowe informacje
Po 40 min naczynie można nakryć folią aluminiową, żeby kapusta się nie przypaliła od wierzchu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Karkówka w cebuli
Następny przepis: Karkówka w marynacie barbecue