Karkówka w kiszonej kapuście

Karkówka w kiszonej kapuście

Karkówka w kiszonej kapuście to smakowity przepis, który tworzy doskonałe połączenie delikatnej karkówki z kwaskowatością kiszonej kapusty. To doskonały pomysł na obiad dla tych, którzy cenią sobie tradycyjne, domowe potrawy. Karczek pieczony w kapuście to propozycja dla miłośników mięsa o wyrazistym smaku. Karkówka z kapustą kiszoną to przepis, który przypomina o tradycyjnej polskiej kuchni. Znakomicie sprawdzi się na rodzinnej kolacji, ale także na większych spotkaniach. Klasyczny karkówek w kapuście kiszonej Siostry Anastazji to gwarancja udanego posiłku. Bez względu na okazję, karkówka pieczona w kapuście kiszonej na pewno przysporzy samej radości.

Składniki:

  • 40 dag kiszonej kapusty
  • 4 plastry karkówki
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy

Karkówka w kiszonej kapuście – jak zrobić?

  1. Plastry karkówki rozbić, oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju.
  2. Cebulę obrać, pokroić.
  3. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  4. Do kapusty dodać marchew i cebulę, cukier oraz 3 łyżki oleju. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  5. W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę kapusty, na to wyłożyć zrumienioną karkówkę i przykryć pozostałą kapustą.
  6. Polać tłuszczem ze smażenia mięsa.
  7. Piec w 160 stopniach ok 60 min, aż mięso będzie miękkie.

Karkówka w kiszonej kapuście – dodatkowe informacje

Po 40 min naczynie można nakryć folią aluminiową, żeby kapusta się nie przypaliła od wierzchu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karkówka w cebuli
Następny przepis: Karkówka w marynacie barbecue

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode