Karkówka w cebuli

Karkówka w cebuli

Karkówka w cebuli to tradycyjne i jednocześnie wyjątkowo smakowite danie kuchni polskiej. Prostota składników, w które przekładają się na satysfakcjonujący smak końcowego produktu, powinna przyciągnąć zarówno amatorów gotowania, jak i nieco bardziej doświadczonych kucharzy. Co więcej, danie to jest niezwykle uniwersalne – można je podać na obiad w towarzystwie pieczonych ziemniaków lub na ciepłą kolację ze świeżym pieczywem. Bez względu na okazję, karkówka w cebuli to potrawa, która zaskoczy swą głębią i kunsztem smaku. Przy jej przygotowaniu najważniejsza jest jednak cierpliwość i umiejętność odpowiedniego przygotowania mięsa.

Składniki:

  • 1 kilogram karkówki wieprzowej
  • 4 duże cebule
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra lub przyprawa gyros-kebab
  • olej
  • 2 łyżki wody

Karkówka w cebuli – jak zrobić?

  1. Karkówkę kroimy na plastry grubości 1 cm – delikatnie je rozbijamy. Z obydwu stron obsypujemy solą i pieprzem a tylko z jednej strony ostrą papryką (czasem obsypuję zamiast papryką przyprawą kebab-gyros)
  2. Karkówkę obsmażamy z obydwu stron na rumiano, układamy pionowo w naczyniu (najlepiej żaroodpornym) podlewamy 2 łyżkami wody i pieczemy 50 minut w 170-180 stopniach.
  3. Olej pozostały po smażeniu karkówki przecedzamy przez sitko. Cebulę kroimy w piórka i obsmażamy na oleju po karkówce aż będzie miękka.
  4. Po 50 minutach wyjmujemy mięso, układamy na wierzchu cebulę i ponownie zapiekamy 15 minut w tej samej temperaturze.
  5. Możemy już jeść: mięciutka karkóweczka którą zachwycony jest mój czterolatek 🙂

Porady – Karkówka w cebuli

Jeśli Wasz piekarnik mocno piecze, zalecamy zmniejszenie temperatury, aby mięso nie spiekło się zbyt mocno podczas pieczenia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: KARKÓWKA SŁODKO-KWAŚNA
Następny przepis: Karkówka w kiszonej kapuście

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode