Karkówka w cebuli
Karkówka w cebuli to tradycyjne i jednocześnie wyjątkowo smakowite danie kuchni polskiej. Prostota składników, w które przekładają się na satysfakcjonujący smak końcowego produktu, powinna przyciągnąć zarówno amatorów gotowania, jak i nieco bardziej doświadczonych kucharzy. Co więcej, danie to jest niezwykle uniwersalne – można je podać na obiad w towarzystwie pieczonych ziemniaków lub na ciepłą kolację ze świeżym pieczywem. Bez względu na okazję, karkówka w cebuli to potrawa, która zaskoczy swą głębią i kunsztem smaku. Przy jej przygotowaniu najważniejsza jest jednak cierpliwość i umiejętność odpowiedniego przygotowania mięsa.
admin
Składniki:
- 1 kilogram karkówki wieprzowej
- 4 duże cebule
- sól
- pieprz
- papryka ostra lub przyprawa gyros-kebab
- olej
- 2 łyżki wody
Karkówka w cebuli – jak zrobić?
- Karkówkę kroimy na plastry grubości 1 cm – delikatnie je rozbijamy. Z obydwu stron obsypujemy solą i pieprzem a tylko z jednej strony ostrą papryką (czasem obsypuję zamiast papryką przyprawą kebab-gyros)
- Karkówkę obsmażamy z obydwu stron na rumiano, układamy pionowo w naczyniu (najlepiej żaroodpornym) podlewamy 2 łyżkami wody i pieczemy 50 minut w 170-180 stopniach.
- Olej pozostały po smażeniu karkówki przecedzamy przez sitko. Cebulę kroimy w piórka i obsmażamy na oleju po karkówce aż będzie miękka.
- Po 50 minutach wyjmujemy mięso, układamy na wierzchu cebulę i ponownie zapiekamy 15 minut w tej samej temperaturze.
- Możemy już jeść: mięciutka karkóweczka którą zachwycony jest mój czterolatek 🙂
Porady – Karkówka w cebuli
Jeśli Wasz piekarnik mocno piecze, zalecamy zmniejszenie temperatury, aby mięso nie spiekło się zbyt mocno podczas pieczenia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: KARKÓWKA SŁODKO-KWAŚNA
Następny przepis: Karkówka w kiszonej kapuście