Karkówka po meksykańsku
Przepis na karkówkę po meksykańsku to propozycja dla tych, którzy lubią połączenie odważnych smaków w jednym daniu. Doskonale dobrana karkówka w sosie meksykańskim wyróżnia się głębią smaku oraz aromatu. Ten egzotyczny przepis na danie jednogarnkowe niesie za sobą nutki ostrości i słodkości, charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej. To doskonała propozycja na obiad lub kolację, zarówno dla miłośników karkówki, jak i wszystkich wielbicieli ostrych potraw. Ta wersja karkówki z pewnością zabierze Was w kulinarną podróż do słonecznego Meksyku.
admin
Składniki:
- 1 kilogram karkówki
- 1 marynata staropolska
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 słoik sosu meksykańskiego
- 0,5 kilograma pieczarek
- 4 cebule
- olej
- sól, pieprz
Karkówka po meksykańsku – jak zrobić?
- Karkówkę pokroić w plastry, delikatnie rozbić. Marynatę połączyć z 3 łyżkami oleju, posmarować karkówkę, włożyć do torebki foliowej, odstawić na 2-3 godziny do lodówki.
- Następnie karkówkę obsmażyć na oleju. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Na karkówkę położyć warstwę odsączonej fasolki.
- Pieczarki i cebulę pokroić w plasterki, obsmażyć na oleju. Posolić, popieprzyć. Wyłożyć na karkówkę.
- Całość zalać sosem meksykańskim. Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Karkówkę podaję najczęściej z ryżem.
Słowa kluczowe: karkówka w sosie meksykańskim, karkówka w sosie meksykańskim.
Karkówka po meksykańsku – dodatkowe informacje
Po wyłączeniu piekarnika zostawiam karkówkę w piecyku do wystygnięcia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Karkówka po chłopsku
Następny przepis: Karkówka pieczona z ziemniakami i pieczarkami