Karkówka po meksykańsku

Karkówka po meksykańsku

Przepis na karkówkę po meksykańsku to propozycja dla tych, którzy lubią połączenie odważnych smaków w jednym daniu. Doskonale dobrana karkówka w sosie meksykańskim wyróżnia się głębią smaku oraz aromatu. Ten egzotyczny przepis na danie jednogarnkowe niesie za sobą nutki ostrości i słodkości, charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej. To doskonała propozycja na obiad lub kolację, zarówno dla miłośników karkówki, jak i wszystkich wielbicieli ostrych potraw. Ta wersja karkówki z pewnością zabierze Was w kulinarną podróż do słonecznego Meksyku.

Składniki:

  • 1 kilogram karkówki
  • 1 marynata staropolska
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 słoik sosu meksykańskiego
  • 0,5 kilograma pieczarek
  • 4 cebule
  • olej
  • sól, pieprz

Karkówka po meksykańsku – jak zrobić?

  1. Karkówkę pokroić w plastry, delikatnie rozbić. Marynatę połączyć z 3 łyżkami oleju, posmarować karkówkę, włożyć do torebki foliowej, odstawić na 2-3 godziny do lodówki.
  2. Następnie karkówkę obsmażyć na oleju. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  3. Na karkówkę położyć warstwę odsączonej fasolki.
  4. Pieczarki i cebulę pokroić w plasterki, obsmażyć na oleju. Posolić, popieprzyć. Wyłożyć na karkówkę.
  5. Całość zalać sosem meksykańskim. Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Karkówkę podaję najczęściej z ryżem.

Słowa kluczowe: karkówka w sosie meksykańskim, karkówka w sosie meksykańskim.

Karkówka po meksykańsku – dodatkowe informacje

Po wyłączeniu piekarnika zostawiam karkówkę w piecyku do wystygnięcia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karkówka po chłopsku
Następny przepis: Karkówka pieczona z ziemniakami i pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode