Karkówka po diabelsku (w marynacie z jajek i majonezu)
Karkówka po diabelsku to znakomity pomysł na aromatyczne, soczyste i pikantne danie, idealne na rodzinny obiad czy uroczysty posiłek dla gości. Kluczem do jego wyjątkowego smaku jest wykorzystanie wyjątkowej marynaty, wykonanej na bazie intensywnych przypraw, jajek i majonezu, która idealnie podkreśla smak mięsa. Ważnym etapem przygotowania tej potrawy jest także macerowanie karkówki, które pozwala na głębokie przemoczenie mięsa w marynacie, powodując, że staje się niezwykle aromatyczne i miękkie. Przepis na karkówkę po diabelsku to połączenie tradycji z nutką pikantnej nowoczesności.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram karkówki (ewentualnie schabu)
- Marynata:
- 2 jajka
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka przyprawy typu Vegeta (używam domowej)
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka pieprzu
- 4 ząbki czosnku
- Dodatkowo:
- olej do smażenia
Karkówka po diabelsku (w marynacie z jajek i majonezu) – jak zrobić?
-
1.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości 1 cm.
(Mięsa nie należy rozklepywać.) -
2.
Wszystkie składniki marynaty umieścić w większej misce i dokładnie połączyć.
(Czosnek uprzednio drobniutko posiekać.) -
3.
Do wymieszanej zalewy włożyć kawałki karkówki – tak, aby całkowicie były pokryte marynatą.
-
4.
Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 2-3 dni.
-
5.
Po tym czasie mięso usmażyć – z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu.
(Bezpośrednio wyjęte z zalewy – bez panierowania.)
Słowa kluczowe: macerowanie karkówki
xxxx – dodatkowe informacje
Karkówka po diabelsku (w marynacie z jajek i majonezu)
Macereowanie karkówki
Rodzaj mięsa zależy od Was.