Karkówka po diabelsku (w marynacie z jajek i majonezu)

Karkówka po diabelsku (w marynacie z jajek i majonezu)

Karkówka po diabelsku to znakomity pomysł na aromatyczne, soczyste i pikantne danie, idealne na rodzinny obiad czy uroczysty posiłek dla gości. Kluczem do jego wyjątkowego smaku jest wykorzystanie wyjątkowej marynaty, wykonanej na bazie intensywnych przypraw, jajek i majonezu, która idealnie podkreśla smak mięsa. Ważnym etapem przygotowania tej potrawy jest także macerowanie karkówki, które pozwala na głębokie przemoczenie mięsa w marynacie, powodując, że staje się niezwykle aromatyczne i miękkie. Przepis na karkówkę po diabelsku to połączenie tradycji z nutką pikantnej nowoczesności.

Składniki:

  • 1 kilogram karkówki (ewentualnie schabu)
  • Marynata:
  • 2 jajka
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka przyprawy typu Vegeta (używam domowej)
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia

Karkówka po diabelsku (w marynacie z jajek i majonezu) – jak zrobić?

  1. 1.

    Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości 1 cm.
    (Mięsa nie należy rozklepywać.)

  2. 2.

    Wszystkie składniki marynaty umieścić w większej misce i dokładnie połączyć.
    (Czosnek uprzednio drobniutko posiekać.)

  3. 3.

    Do wymieszanej zalewy włożyć kawałki karkówki – tak, aby całkowicie były pokryte marynatą.

  4. 4.

    Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 2-3 dni.

  5. 5.

    Po tym czasie mięso usmażyć – z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu.
    (Bezpośrednio wyjęte z zalewy – bez panierowania.)

Słowa kluczowe: macerowanie karkówki

xxxx – dodatkowe informacje

Karkówka po diabelsku (w marynacie z jajek i majonezu)

Macereowanie karkówki

Rodzaj mięsa zależy od Was.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karkówka po cygańsku
Następny przepis: Karkówka po chłopsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode