Karkówka po chłopsku

Karkówka po chłopsku

Karkówka po chłopsku to danie jednogarnkowe, które urzeka swoją prostotą i intensywnością smaku. Ta tradycyjna polska potrawa jest symbolem domowej kuchni, idealna na rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi. Karkówka, zachwycająca swoją soczystością i delikatnością, podkreślana jest aromatem pieczonych warzyw i ziół. To danie, które nie tylko rozgrzewa, ale też zapewnia prawdziwe doznania kulinarne. Karkówka po chłopsku to gwarancja nieskomplikowanego, a zarazem wyjątkowo smacznego posiłku. Często podawana jest z pieczywem, ale równie dobrze smakuje z kaszą czy ziemniakami. Dane jednogarnkowe z karkówki to kwintesencja polskiej kuchni.

Składniki:

  • 600g mięsa wieprzowego

    6 małych cebul

    12 małych ziemniaków

    2 łyżki oleju

    sól

    świeżo zmielony pieprz

    mielona słodka papryka

    przyprawa ziołowa do gulaszu

Karkówka po chłopsku – jak zrobić?

  1. 1.
    Mięso kroimy w niedużą kostkę. W rondlu, który można wstawić do piekarnika, rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i ziołową przyprawą do gulaszu.
  2. 2.
    Cebule i ziemniaki obieramy i kroimy w ósemki. Dodajemy do mięsa i mieszamy, aby pokryły się tłuszczem i przyprawami. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Ustawiamy temperaturę 150 stopni i pieczemy 45 minut od momentu osiągnięcia wymaganej temperatury.
  3. 3.
    Podajemy z dowolną sałatką.

Karkówka po chłopsku – dodatkowe informacje

Jeśli nie dysponujemy rondlem, który nadaje się do pieczenia w piekarniku, możemy mięso obsmażyć na patelni, przyprawić, wymieszać z cebulą i przyprawami i przełożyć do brytfanny z pokrywą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karkówka po diabelsku (w marynacie z jajek i majonezu)
Następny przepis: Karkówka po meksykańsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode