Karkówka po chłopsku
Karkówka po chłopsku to danie jednogarnkowe, które urzeka swoją prostotą i intensywnością smaku. Ta tradycyjna polska potrawa jest symbolem domowej kuchni, idealna na rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi. Karkówka, zachwycająca swoją soczystością i delikatnością, podkreślana jest aromatem pieczonych warzyw i ziół. To danie, które nie tylko rozgrzewa, ale też zapewnia prawdziwe doznania kulinarne. Karkówka po chłopsku to gwarancja nieskomplikowanego, a zarazem wyjątkowo smacznego posiłku. Często podawana jest z pieczywem, ale równie dobrze smakuje z kaszą czy ziemniakami. Dane jednogarnkowe z karkówki to kwintesencja polskiej kuchni.
admin
Składniki:
- 600g mięsa wieprzowego
6 małych cebul
12 małych ziemniaków
2 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony pieprz
mielona słodka papryka
przyprawa ziołowa do gulaszu
Karkówka po chłopsku – jak zrobić?
-
1.
Mięso kroimy w niedużą kostkę. W rondlu, który można wstawić do piekarnika, rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i ziołową przyprawą do gulaszu. -
2.
Cebule i ziemniaki obieramy i kroimy w ósemki. Dodajemy do mięsa i mieszamy, aby pokryły się tłuszczem i przyprawami. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Ustawiamy temperaturę 150 stopni i pieczemy 45 minut od momentu osiągnięcia wymaganej temperatury. -
3.
Podajemy z dowolną sałatką.
Karkówka po chłopsku – dodatkowe informacje
Jeśli nie dysponujemy rondlem, który nadaje się do pieczenia w piekarniku, możemy mięso obsmażyć na patelni, przyprawić, wymieszać z cebulą i przyprawami i przełożyć do brytfanny z pokrywą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Karkówka po diabelsku (w marynacie z jajek i majonezu)
Następny przepis: Karkówka po meksykańsku